Soţii Gheorghe şi Carmen Dorobăţ au fost aduşi în cursul zilei de sâmbătă, 31 ianuarie, la Tribunal. Amândoi au primit mandate de arestare pentru 30 de zile. Gheorghe Dorobăţ, şeful ATI de la Spitalul de Neurochirurgie, este acuzat de luare de mită, iar soţia lui, manager la Spitalul de Boli Infecţioase, de trafic de influență şi complicitate la infracţiunea de luare de mită. Sunt acuzaţi că au primit 2.000 de euro de la 20 de studenţi pentru promovarea unui examen la UMF.
Averea soţilor Dorobăţ
Managerul de la Spitalul de Boli Infecţioase, prof.dr. Carmen Dorobăţ (FOTO), a obţinut în 2013 împreună cu soţul său, prof. dr. Gheorghe Dorobăţ, şeful secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie 306.500 de lei, potrivit declaraţiilor de avere publicate în 2014. Şefa de la Infecţioase a încasat de la UMF 96.500 de lei, iar de la spital 66.000 de lei, în timp ce prof. dr. Gheorghe Dorobăţ a obţinut de la UMF 75.000 de lei, iar de la Spitalul de Neurochirurgie 69.000 de lei. Din activităţi independente, cei doi profesori au dobândit 19.000 de euro şi din activităţi agricole alţi 10.000 euro. Medicii au împreună cinci terenuri, un apartament, o casă, trei autoturisme achiziţionate în leasing – un Nissan, fabricat în 2004, un Peugeot, fabricat în 2005 şi un Mercedes, fabricat în 2008. În 2013, cei doi soţi i-au donat lui Victor Dorobăţ trei apartamente.
Comunicatul procurorilor
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore (începând de la data de 31 ianuarie 2015, ora 13.00, până la data de 01 februarie 2015, ora 13.00), a lui DOROBĂȚ GHEORGHE (FOTO), profesor universitar, doctor, şeful Catedrei de anestezie generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi şi şef al secţiei ATI din Spitalul clinic de urgenţă „Nicolae Oblu”, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de luare de mită. De asemenea, după evaluarea elementelor de probaţiune, în aceeaşi cauză, s-a dispus prin ordonanţă, schimbarea încadrării juridice a faptei reținute în sarcina inculpatei DOROBĂȚ CARMEN-MIHAELA, manager al Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva Iaşi, soţia primului menţionat, din infracțiunea de trafic de influență, în infracțiunea de complicitate la infracţiunea de luare de mită. Din actele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: La data de 30.01.2015, inculpatul Dorobăț Gheorghe a primit, prin intermediul inculpatei Dorobăț Carmen-Mihaela, de la mai mulți studenți, un număr de 20 carnete de student, având fiecare printre file câte 100 euro (în total suma de 2.000 euro), pentru ca acesta din urmă să le acorde nota 9 la disciplina „Anestezie Generală”, la un examen ce se desfăşura în aceeaşi zi. Din probatoriu a rezultat că majoritatea studenţilor sus menţionaţi nu obţinuseră nota de trecere la examenul practic, condiţie obligatorie pentru a fi primiţi să susţină, potrivit regulamentului, proba scrisă. În împrejurarea descrisă mai sus, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Soţii Dorobăţ sunt prezentaţi, la data de 31 ianuarie 2015, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, în legătură cu săvârşirea infracţiunii de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită. În cauză, procurorii au fost sprijiniţi de Direcția Generală Anticorupție. Procurorii mai fac precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Arestat și Dumitru Păduraru
Judecătorii au emis mandat de arestare de 30 de zile și pe numele profesorului Dumitru Păduraru (FOTO). Acesta a fost acuzat de către procurori de luare de mită, tentativă de viol şi şantaj. Argumentele lor i-au convins pe magistraţi care au dispus arestarea lui Păduraru. Potrivit procurorilor, în zilele de 15, 23 şi 26 ianuarie, în calitate de coordonator al disciplinei de anatomie de la UMF, Păduraru ar fi încercat să întreţină relaţii intime cu o studentă de la Facultatea de Farmacie. Medicul i-ar fi propus, de asemenea, să întreţină raportori sexuale cu el, săptămânal, în tot cursul semestrului al doilea ameninţând-o că în caz contrar nu va putea să promoveze exemenul la disciplina la care predă. De asemenea, Păduraru i-ar fi promis fetei că dacă va accepta să se culce cu el o va ajuta să promoveze şi examenul la Facultatea de Medicină Generală, acolo unde este membru al comisiei de admitere. Studenta a mers la DNA şi a povestit totul. „În ziua de 26.01.2015, inculpatul Păduraru Dumitru a constrâns-o pe aceeaşi persoană vătămată, prin ameninţarea explicită cu moartea, să nu spună nimănui despre cele întâmplate, în scopul obţinerii unui folos nepatrimonial, constând în asigurarea confidenţialităţii cu privire la faptele sale, astfel încât să evite tragerea sa la răspundere penală“, au precizat procurorii.
Detalii, aici: https://zch.ro/iasi-universitari-catuse/