Agenda Camerei Deputaţilor din următoarele zile ar putea fi de o importanţă majoră pentru mii de ieşeni şi sute de mii de români. Un proiect de lege votat deja de Senat, şi având deja avizul Guvernului, prevede ca oricine să aibă posibilitatea convertirii monedei creditului, la cerere, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare. Proiectul urma a fi dezbătut şi în Camera Deputaţilor, for decizional, dar a fost amânat din cauza campaniei electorale. Datorită contextului internaţional privind explozia cursului francului elveţian, ieri s-a cerut oficial convocarea de urgenţă a comisiilor specializate ale Camerei, pentru urgentarea adoptării legii n în ultimele zile, şi Guvernul a anunţat că se caută o soluţie rapidă pentru cei cu credite în alte modene. Criza prin care trec românii care au contractat credite în altă monedă decât în cea în care sunt plătiţi, cei mai vizaţi fiind românii cu credite în franci elveţieni, ar putea fi soluţionată la nivel parlamentar. Un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară de mai mult timp, adoptat deja de una dintre camerele legislativului, conferă dreptul consumatorilor de a converti creditul în orice tip de monedă „fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare”. În momentul redactării proiectului, un franc elveţian ajungea la puţin peste 3 lei, faţă de 4,42 lei, cât este în prezent. Proiectul a fost adoptat deja de Senat şi va intra, în februarie, pe masa deputaţilor. În forma aprobată de senatori, iniţiativa prevede ca împrumutul să fie convertit la cursul de schimb în ziua realizării conversiei. „Vom amenda proiectul, astfel încât rata de schimb să fie cea din ziua încheierii contractelor de credit”, a susţinut ieri deputatul PNL de Iaşi Mugur Cozmanciuc, parlamentar care se numără printre semnatarii iniţiativei. În plus, legea permite, potrivit interpretării date de BNR, că împrumuturile în valută pot fi schimbate în lei sau altă monedă la acelaşi nivel al dobânzii, în contextul în care creditele în valută au dobânzi mai mici decât cele în lei. Alţi cinci aleşi ieşeni şi-au pus semnătura pe proiect, toţi aceştia, în afară de Cozmanciuc (PNL), fiind de la PSD: Constantin Adăscăliţei, Cristina Nichita, Sorin Iacoban, Neculai Răţoi şi Anghel Stanciu.
Guvernul a avizat favorabil proiectul
Semnatarii susţin că propunerea urmăreşte protejarea consumatorilor care au credite într-o monedă străină, alta decât moneda naţională, de majorarea ratelor bancare. „Prezenta propunere legislativă acordă consumatorilor de credite dreptul de a solicita conversia în lei sau în orice altă monedă străină a creditelor pe care le-au contractat în euro sau în alte monede străine, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare”, se arată în expunerea de motive aferentă proiectului. O altă prevedere importantă este că debitorii pot opta pentru conversia creditului „în momentul depăşirii cu 20% a valorii creditului iniţial, din cauza fluctuaţiilor de curs valutar”. „Guvernul susţine adoptarea acestui proiect de lege”, se precizează într-un punct de vedere trimis recent la Parlament de către Executiv.
BNR ia apărarea băncilor
Dacă la nivel parlamentar balanţa înclină în favoarea clienţilor, şefii BNR le cer deputaţilor să amendeze proiectul, pentru a se evita situaţii în care băncile ar fi prejudiciate, în sensul că schimbarea monedei ar putea aduce „o valoare mai mică decât valoarea principalului rămas de plată în urma conversiei”. Cu alte cuvinte, creditul pentru consumator s-ar putea ieftini. „Nu se poate păstra aceeaşi rată a dobânzii în urma conversiei (…) Ar trebui să fie prevăzută explicit în proiectul de lege obligaţia creditorului de a stabili condiţiile de conversie (dobânzi şi comisioane), astfel încât nivelul acestora să se situeze cel mult la nivelul costurilor aferente creditelor de acelaşi tip în moneda în care se face conversia, aflate în oferta curentă a creditorului”, a precizat BNR. Potrivit băncii centrale, păstrarea, după conversie, a aceleaşi dobânzi poate duce la situaţia în care „sistemul bancar să se confrunte cu o majorare semnificativă a volumului creditelor neperformante”. „Valoarea actuală a fluxurilor de numerar viitoare trebuie să rămână aceeaşi, pentru a nu genera o pierdere economică la nivelul instituţiei de credit”, a mai susţinut BNR. Banca centrală şi-a exprimat dezacordul şi în privinţa amendamentului adus la Senat la proiect, la adoptarea acestuia, prin care consumatorul are dreptul să aleagă orice tip de monedă pentru conversie, în contextul în care proiectul iniţial prevedea, în principal, posibilitatea doar a schimbării creditelor din valută în lei. Conform BNR, acordarea acestei posibilităţi ar expune atât creditorul, cât şi debitorul la „riscuri suplimentare”. „Riscurile sunt determinate de posibilitatea limitată de acoperire contra riscului valutar în cazul debitorilor persoane fizice, precum şi la pierderi semnificative suportate de instituţiile de credit, ca urmare a costurilor asociate conversiei”, a explicat BNR.
Şedinţă de urgenţă la Parlament
Proiectul legislativ s-a blocat în legislativ la sfârşitul anului trecut, din cauza vacanţei parlamentare pe care aleşii şi-au votat-o în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Înainte de a intra în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional, propunerea mai trebuie discutată la nivelul a două comisii, pentru Buget şi, respectiv, Juridică. În schimb, iniţiativa a primit aviz favorabil atât de la Consiliul Legislativ, cât şi de la alte două comisii parlamentare (Industrie şi Politică Economică). Unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ, deputatul PSD Ana Birchall, a solicitat ieri convocarea de urgenţă a celor două comisii pentru aprobarea propunerii şi, ulterior, a plenului pentru votul final. În contextul socio-economic actual, în care zeci de mii de familii de români, sub 80.000 după unele surse, circa 200.000 după altele, sunt puternic afectate de creşterea bruscă, cu aproape 20% în numai două zile, joi şi vineri, a francului elveţian, este de aşteptat ca propunerea deputatului Ana Birchall privind urgentarea dezbaterii proiectului să fie aprobată. Cu atât mai mult cu cât atât lideri ai partidelor parlamentare, cât şi premierul Victor Ponta au declarat în ultimele zile că încearcă să găsească o soluţie rapidă pentru cei afectaţi de evenimentele recente de pe piaţa valutară.