0:00

Printre noutățile prezentate astăzi în conferință de presă de ministrul Educației, Ligia Deca, sunt și cele referitoare la formarea cadrelor didactice, la noua salarizare, la normare.

Salarizare, licențiere și normare în proiectul noii legi a Educației, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPropunerile din proiect prevăd ca liceele pedagogice şi universităţile să formeze profesorii pentru învăţământ primar, în continuare. Masteratul didactic va fi generalizat, urmând să se acorde o bursă lunară egală cu salariul mediu brut pentru cei înscrişi în program. „Încercăm să profesionalizăm cariera didactică. Vom creşte calitatea formării iniţiale, corelat cu o formare continuă mai adecvată contextului. Liceele pedagogice şi universităţile vor forma profesorii de învăţământ primar. Ceea ce până acum se forma doar la nivelul de învăţământ mediu, acum vom forma la nivelul învăţământului superior. Profesia didactică este o profesie care necesită studii superioare. Creştem sprijinul pentru cadrele didactice pentru Corpul de Mentorat şi Licenţiere Didactică. Vom generaliza masteratul didactic, dar nu în forma pe care o ştim astăzi. Pentru a-l face atractiv, vom acorda o bursă lunară egală cu salariul mediu brut, adică cu salariul unui debutant, care se acordă celor înscrişi în program, indiferent dacă aceştia au parcurs deja un alt masterat sau vor parcurge în viitor„, a precizat sursa citată.

Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, pornind de la salariul mediu brut pe economie. „Această prevedere este inclusă în legile Educaţiei şi avem sprijinul politic pentru a o pune în practică. Ne dorim educatori şi profesori motivaţi, preţuiţi şi susţinuţi”, a declarat ministrul Deca.

Se dorește scăderea normei didactice pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani „pentru a păstra atractivitatea profesiei şi pentru a da timp acelor profesori cu experienţă să se poată implica fie în management şcolar fie în activităţi de mentorat”, a adăugat ministrul Educației, care a punctat și beneficii pentru profesorii care se pensionează. „Se acordă o primă în cuantum de două salarii de bază cadrelor didactice, la data încetării de drept a contractului individual de muncă”.

Salarizare, licențiere și normare în proiectul noii legi a Educației, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSunt câteva noutăți și pe parte de formare, cum ar fi înființarea unui centru național pentru formare şi dezvoltare în cariera didactică și care va prelua Casa Corpului Didactic. „Cadrele didactice vor trebui să obţină 15 credite transferabile, care pot fi luate în calcul şi pentru alte programe de formare şi acestea vor fi împărţite pe trei paliere. 5 credite pe planul naţional de formare continuă în cariera didactică, acele nevoi naţionale de formare, precum cele digitale în perioada covid sau competențele de a lucra în clase cu copii cu cerinţe educaţionale speciale, o treime din aceste credite vor trebui obţinute pentru cursuri în corelare cu specificul comunităţii şcolare deservite, de cum arată elevii dintr-o şcoală şi ce nevoi au şi o treime rămâne la latitudinea profesorilor. Se înfiinţează Centrul Naţional pentru formare şi dezvoltare în cariera didactică, este un centru cu rol de coordonare metodologică pentru centrele pentru cariera didactică, care preiau Casele Corpului didactic. Există şi un program naţional de formare pentru cadrele didactice, specific pentru a adresa nivelul de alfabetizare funcţională a elevilor. Pentru prima dată avem acest program naţional care îşi propune să adreseze direct problema analfabetismului funcţional”, a punctat ministrul Educației.

C.I.

Articolul precedentNoutăți pentru elevi din proiectele legilor Educației prezentate de ministrul Ligia Deca
Articolul următorISU Neamț, pași siguri pentru un nou sediu