lei noi 03Raportul Camerei de Conturi Iaşi dat publicităţii arată situaţia îngrijorătoare din instituţiile bugetare din judeţ, anunţă „Ziarul de Iaşi”. Din totalul ordonatorilor de credite au fost verificaţi doar o treime, totalul abaterilor constatate fiind de ordinul zecilor de milioane. La nivelul tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, abaterile financiar-contabile estimate depăşesc valoarea de 65 de mi­lioane de lei. În urmă cu doi ani, prejudiciile aduse bugetului de stat se învârteau în jurul sumei de 7,5 milioane de lei, aproape la jumătate faţă de situaţia din 2012. Aşa reiese din ultimul raport privind finanţele publice locale pe anul 2013, realizat de auditorii Curţii de Conturi a României pe parcursul anului trecut. Utilizarea pă­guboasă a banului public de către autorităţi şi nerespectarea legislaţiei privind atri­buirea şi administrarea contractelor de achiziţii publice au făcut ravagii prin judeţ. Prin comunele judeţului au fost întocmite programe de investiţii fără respectarea legii sau au fost incluse obiective pentru care nu erau asigurate, în prealabil, surse de finanţare.

La nivelul Consiliului Judeţean, Curtea de Conturi a ajuns la concluzia că în urmă cu doi ani abaterile financiar-contabile au fost de aproximativ 7 milioane de lei. În schimb, prejudiciile calculate sunt de 397.000 lei. „Ziarul de Iaşi“ a luat legătura cu Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al CJ, dar acesta a spus că nu poate oferi în cursul aceleiaşi zi un răspuns şi că va reveni astăzi cu un punct de vedere.

La Primăria Iaşi, prejudiciul estimat este de 103.000 lei, iar abaterile se apropie de va­loarea de 600.000 lei. În cazul acţiunilor de audit întreprinse de reprezentanţii institu­ţiei în teritoriu, cele mai „consistente“ pre­judicii estimate se regăsesc în dreptul primăriilor din Ţibana şi Paşcani. Astfel, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale din Ţibana s-au constatat la verificări prejudicii în valoare de aproximativ 2,1 milioane de lei, circa o treime din sumă provenind din activitatea proprie a primăriei (715.000 lei). „Grosul“ provine însă din curtea Liceului Tehnologic de Industrie Ali­men­tară Ţibana, respectiv 1,1 milioane de lei, au indicat auditorii în raportul citat anterior. Şi în contabilitatea Primăriei Paşcani s-au găsit nereguli, reprezentanţii Curţii de Conturi estimând în cazul acestei unităţi administrativ-teritoriale un prejudiciu de 1,1 milioane de lei. La capitolul abateri financiar-contabile figurează în dreptul Primăriei Miroslava suma de 5,9 mi­lioane de lei pe anul 2013. Din suma totală a abaterilor, 4,1 milioane de lei au rezultat din pricina neînregistrării în evidenţele contabile ale Liceului Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu“ din comună a terenurilor şi clădirilor aflate în proprietate, respectiv în administrare. Autorităţile co­mu­nale din Golăieşti (3,1 milioane lei), Pro­bota (2,5 milioane), respectiv Valea Lupului (1,2 milioane de lei) sunt şi ele „lau­reate“ la acest capitol.

Nici regiile din subordinea autorităţilor judeţene ori locale nu au scăpat basma curată în urma verificărilor. În cazul Termo Service SA spre exemplu, abaterile financiar-contabile din 2013 „sar“ de pragul de 7 milioane de lei, pe când la rubrica prejudicii valoarea estimată de auditori se apropie de 600.000 lei. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, respectiv Muzeul Lite­raturii Române sunt ale nume grele în dreptul cărora estimările Curţii de Conturi scot la iveală probleme în contabilitate. La Muzeul Literaturii, abaterile financiar-contabile depăşesc valoarea de 3,6 milioane lei, pe când la DGASPC indicatorul este de 2,7 milioane lei.

Articolul precedentPoate nu știați: ”S-a redus numărul câinilor comunitari la Piatra Neamț”
Articolul următorBACĂU: „Mama răniţilor” – a „suferit” pentru Năstase, „suferă” şi pentru Mitrea
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.