0:00

Iarna, mai liniște la ortopedie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* afirmaţia aparţine șeful secției, dr. Remus Caranfil

Deși a venit prima zăpadă, și majoritatea oamenilor se așteaptă la o avalanșă de fracturi provocată de căderile pe gheață, la secția Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț e liniște din acest punct de vedere.

„Este, totuși, prematur să ne pronunțăm. Abia a trecut o zi. S-ar putea să apară probleme, dar nu acum, ci peste câteva zile”, spune șeful secției Ortopedie, dr. Remus Caranfil. Acest „s-ar putea” este „acoperit” de experiența ultimilor 15 ani. Medicul spune că, mai ales în mediul rural, sunt foarte multe persoane care nu se prezintă la spital, deși se rănesc în urma căzăturilor.

„Ei invocă o serie întreagă de motive: ba că nu le-au fost copiii acasă, pentru a-i aduce cu mașina la spital, ba că nu au avut salvare, ba că nu au bilet de trimitere”, spune dr. Caranfil. „Sunt foarte multe persoane care nu înțeleg că biletul de trimitere, eliberat de medicul de familie, nu este neapărat pentru urgențe, ci mai ales pentru cronici. Nu au nevoie de așa ceva, iar eu chiar spun tuturor acest lucru, și dau și un exemplu. Dacă, Doamne Ferește, are loc un accident rutier, o eventuală victimă ce-și rupe un picior așteaptă un bilet de trimitere? Nu. Vine ambulanța, o ia și o aduce la spital”.

O activitate intensă, un risc în plus de a te răni

Vârful de activitate al secției Ortopedie este, în mod paradoxal, cuprins în perioada iunie – septembrie, când apar cele mai multe cazuri de fracturi. Deși poate părea ciudat, explicația specialistului este cât se poate de logică.

„În perioada de iarnă, mai ales oamenii de la țară au activități reduse și stau mai mult în casă. Asta înseamnă că nu se mai expun la situații care pot duce la accidentare. În orașe apar, de obicei, căderi accidentale pe trotuar, care nu sunt, însă, însoțite de fracturi grave. Cel mai des apare fractura de pumn. Omul este tentat să își atenueze căderea, sprijinindu-se în mână”.

O altă cauză foarte des întâlnită a fracturilor grave o constituie accidentele rutiere. O nouă cauză, un nou paradox, pus tot pe seama iernii. Justificat pe deplin.

„Iarna, accidentele rutiere sunt mult mai puțin grave, cel puțin în orașe, pentru că toți participanții la trafic circulă cu viteză mai redusă, și de obicei se petrec doar tamponări, fără victime, sau cu victime care suferă răni ușoare. În timpul verii, este exact invers”, punctează șeful secției Ortopedie.

Situație confirmată și de asistenta șefă a UPU Neamț, Gabriela Chitoșcă: „Deocamdată, nu avem niciun caz de fractură provocată de căderile pe zăpadă sau gheață. Probabil că și medicii sunt pregătiți, dar și oamenii sunt mai atenți”.

Și dacă tot suntem la capitolul paradoxuri, „a fost o situație într-un an, iarna, pe un frig năpraznic, cu zăpadă foarte multă, când am avut un salon complet gol. Lucru care nu mi s-a mai întâmplat până atunci, nici de atunci încoace”, povestește doctorul Caranfil.

Alex SÎRBU

Articolul precedentReclamat de soacră
Articolul următorAnvelope legale