• viceprimarul Dragoș Chitic a vizitat ieri șantierul lucrărilor de la Muzeul Curții Domnești II
”Proiectul de restaurare și consolidare a vestigiilor istorice descoperite în zona Curtea Domnească a fost adăugat în cadrul investiței finanțate de Uniunea Europeană, prin intermediul căreia s-a realizat pasajul subteran și dala pietonală. Valoarea proiectului este de 165.000 de euro, lucrările au fost demarate în mai 2014, iar termenul de finalizare este mai 2015. Din discuțiile avute cu factorii implicați in implementarea proiectului, a rezultat că lucrările pot fi finalizate în cursul lunii octombrie a acestui an. Lucrările sunt în grafic, se derulează sub atenta supraveghere a specialiștilor de la Complexul Muzeal Județean, instituție cu care vom realiza un parteneriat, prin care să asigurăm vizitarea ruinelor, iar pietrenii și turiștii care vor vizita aceste vestigii să primească informațiile necesare de la personal specializat. Prin finalizarea acestei investiții considerăm că atracţia turistică a Curții Domnești, dar și a municipiului Piatra Neamț va crește”, a declarat viceprimarul Dragoș Chitic cu acest prilej.
Devansarea cu aproape jumătate de an a termenului de finalizare s-ar putea materializa mai simplu decât pare la prima vedere. Potrivit datelor furnizate de Primăria Piatra Neamț, în contractul de lucrări nr. 7176/21.02.2014 (antreprenor: Asocierea SC Izopoint SRL – SC Romconstruct Holding Grup SA), stadiul fizic al lucrărilor a atins 100% pe ce înseamnă organizare de șantier, cofraje, zidărie, grinzi, plăci, centuri, termoizolație. Cu zidăria de piatră – piatră de Pipirig, pusă în completarea zidurilor existente – s-a ajuns la 80%, iar cu aticul pe exteriorul plăcii (până la cota 331.36) s-a ajuns la 75% procent de executare. După care, curățenia la locul de muncă și gata.
Restaurarea și punerea în valoare a hrubelor de la Curtea Domnească face parte din proiectul amplu al primăriei pe zona Turnului lui Ștefan și s-a bucurat de finanțare europeană, mai ales că a apărut, oarecum, din senin, după ce au început lucrările la pasajul subteran. Săpând pe lângă Biserica Sf. Ioan Domnesc, s-au descoperit ”vestigii cu importantă valoare istorică și arhitecturală, reprezentând o construcție datată din secolul XVI-XVII, ce face parte din Ansamblul Curții Domnești, precum și părți din Zidul vechii necropole. Acestei construcții i s-a atribuit funcțiunea de Muzeul Curții Domnești II și figurează în Lista monumentelor Istorice, grupa valorică A”, iar pentru punerea în valoare primăria a semnat un contract în valoare de 600.245,20 lei.
(D.O.)