Astăzi, 8 noiembrie, Mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț a devenit loc de pelerinaj pentru credincioși din întreaga țară, veniți să cinstească Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și să se închine la mormântul părintelui Iustin Pârvu, ctitorul așezământului monahal.
Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul
Slujba de hram a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat importanța îngerilor în viața credincioșilor și rolul lor în planul divin: „În slujirea și ierarhia îngerilor, văzând după aceea ierarhia creației și în rândul oamenilor, un mare teolog grec, Nikolaos Matsoukas, vorbește despre trupul ierarhizat al Creației, trup în care doar rămânând putem avea părtășie la viața lui, la vlaga lui și putem avea părtășie la bucuria în care Domnul lucrează în trupul desăvârșit al Creației. Părintele Dumitru Stăniloaie, vorbind despre îngeri, arată că îngerii sunt cei mai apropiați de oameni și rânduiți de Dumnezeu în slujba acestora, fiind îngeri ocrotitori ai popoarelor, ai fiecărui om, ai comunităților, bisericilor, mănăstirilor. Dar, în această slujire, îngerii sporesc în a-L cunoaște pe Dumnezeu și a înțelege cum lucrează Dumnezeu în timp și în istorie. Îngerii înșiși își află fericirea. Și atunci când omul este încredințat că, în orice timp istoric, Dumnezeu are o lucrare nevăzută, o lucrare pe care, în lumea noastră văzută, o împlinește prin îngeri, omul începe să-și pună nădejdea în lucrarea lui Dumnezeu și începe să cunoască puterea și lucrarea rugăciunii, care apropie mai mult pe îngeri de oameni. Chiar și în fața primejdiei omenești celei mai mari, omul înțelege că Domnul pregătește mai mare mulțime de îngeri. Așadar, îngerii împlinesc o lucrare altfel decât o pricepem noi și se și arată oamenilor. În Cartea Proorocului Daniel vedem că se descoperă numele Arhanghelilor Mihail și Gavriil, ale căror descoperiri în lume sunt cunoscute încă din Vechiul Legământ, dar le vedem și în Noul Legământ.”
Pomenirea părintelui Iustin Pârvu
După încheierea Sfintei Liturghii, părintele stareț Hariton Negrea a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare. Ulterior, soborul slujitor s-a îndreptat spre mormântul părintelui Iustin Pârvu, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria celui care a ctitorit mănăstirea în 1991, în amintirea celor care au suferit în detenție în timpul regimului comunist.
Istoricul așezământului
Mănăstirea Petru Vodă, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, este un important centru spiritual din județul Neamț, aparținând de Arhiepiscopia Iașilor. Fondată de arhimandritul Iustin Pârvu în Poiana Hașca din Munții Stânișoarei, mănăstirea a devenit un simbol al rezistenței și al memoriei celor care au pătimit în închisorile comuniste.
Biserica din lemn, finalizată în 1992, impresionează prin arhitectura sa și pictura realizată în stil bizantin de pictorul Mihai Gabor, atât la interior cât și la exterior, între anii 1994-2000. Accesul la mănăstire se face pe un drum forestier din satul Petru Vodă, situat pe traseul dintre Poiana Largului și Târgu Neamț.
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil
Data de 8 noiembrie este una de mare însemnătate în calendarul ortodox, marcând sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești fără de trup. Conform tradiției ortodoxe, îngerii sunt ființe spirituale create de Dumnezeu, care veghează asupra oamenilor și împlinesc voia divină. Arhanghelul Mihail este văzut ca un luptător împotriva răului și ocrotitor al credincioșilor, iar Arhanghelul Gavriil, al cărui este mesagerul tainelor divine, vestind oamenilor marile evenimente din planul mântuirii.
Un eveniment de suflet pentru comunitate
Sărbătoarea hramului mănăstirii a fost un prilej de rugăciune și reflecție pentru toți cei prezenți. Credincioșii au avut ocazia să participe la slujbe, să se închine la mormântul părintelui Iustin Pârvu și să retrăiască valorile și tradițiile ortodoxe. Mănăstirea Petru Vodă rămâne un loc de o însemnătate deosebită în județul Neamț. Prin slujbele și activitățile desfășurate, așezământul monahal își continuă misiunea de a păstra vie credința și tradițiile românești.
Alexandru Andrieș