pietricica turism

HCM Roman a reluat pregătirile pentru finalul sezonului competiţional, sub comanda antrenorului secund Viorel Lazăr, în timp ce antrenorul principal Florentin Pera se află cu lotul naţional la Baia Mare. Handbalistele romașcane s-au pregătit cu câte două şedinţe pe zi, dimineaţa pe stadion, la alergare, pregătire fizică, iar după-amiaza în sală, ședințe tehnico-tactice.

Gabi Mihalschi - Foto Romeo Petcu

“A trecut perioada de pregătire fizică şi acum ne axăm pe cea de pregătire specifică jocului de handbal, cu câte două antrenamente zilnice. Aşa cum ne-am propus, vom face şi jocuri de verificare. Primul dintre ele va fi miercuri, la Bacău, cu Știinţa. Vineri şi sâmbătă ne vom confrunta, tot în deplasare, dar la Braşov, cu ocupanta locului secund din Liga Naţională, Corona”, a spus antrenorul secund Viorel Lazăr.

Consilierii județeni au aprobat o infuzie serioasă de capital pentru echipa din Roman, în tentativa ei de a ajunge în cupele europene, alocând, în urma unui contract de asociere, 20.000 de lei lunar, formației romașcane.

”Suntem organizați ca o asociație sportivă, ce funcționează în subordinea primăriei. Cel puțin o dată pe an, auditul primăriei din Roman verifică modalitatea de cheltuire a banilor publici”, explică primarul Laurențiu Leoreanu diferența dintre cluburile profesioniste și asociațiile non-profit, sportive.

Pe 23 aprilie debutează Cupa României

Pe data de 23 aprilie va începe o nouă ediţie a Cupei României. HCM Roman este în partea inferioară a tabloului de concurs, cel mai puternic adversar fiind tocmai cel din primul tur, Dunărea Brăila. Dacă-l va depăşi, HCM Roman n-ar avea un traseu tocmai dificil, față de celelalte echipe, până în finala Cupei, adversare posibile putând fi Cetate Deva şi Jolidon Cluj. HCM Baia Mare şi Corona sunt de cealaltă parte a tabloului de concurs.

Control medical în Bucureşti

Trei jucătoare din lotul echipei HCM Roman mai au probleme de sănătate cauzate de accidentări. Este vorba de Diana Druţu, Gabriela Mihalschi, nerefăcută încă după operaţie, respectiv Radina Krumova. Cele trei au plecat luni dimineaţă, 7 aprilie, spre Bucureşti, pentru un control medical amănunţit în urma căruia se va vedea dacă ele vor putea juca în Cupa României şi, apoi, în turneul play-off din campionat. Druțu și Mihalschi sunt încă în vederile selecționerilor Tadici și Pera, cei care au rămas pe banca tehnică a naționalei feminine, în ciuda zvonurilor că noul selecționer va fi unul străin. Nici celălalt zvon privitor la faptul că selecționerii lotului național, cu vor mai avea voie să antreneze alte formații, nu s-a confirmat, din cauza faptului că FRH nu-și poate permite să suțină salariul unui cuplu de tehnicieni care să se ocupe numai de echipa națională, după modelul fotbalului.

Diana Drutu se imbratiseaza cu Tamas

Roman vs Brăila, un meci în patru ”acte”

Cupa României nu înseamnă însă numai HCM Baia Mare, CSM Bucureşti sau Corona Braşov, ci şi Dunărea Brăila sau HCM Roman. Ultimele două formaţii se află în faţa unei şanse imense, de a obţine cea mai bună performanţă din istoria clubului printr-o calificare în finala Cupei României. Sorţii le-au fost favorabili, în sensul că vor evita numele cele mai importante, menţionate ceva mai sus. Singurul lucru negativ este că Brăila şi Roman se vor înfrunta chiar din optimi. Interesant este şi un alt aspect, cele două formaţii se vor întâlni după câteva zile şi în play-off-ul Ligii Naţionale. Astfel, Brăila şi Roman se pot întâlni de patru ori în decurs de 18 zile!

Scenarii posibile

1. Conform tragerii la sorţi, pe baza rezultatelor din campionat şi a ambiţiilor pe care le au, în semifinale ar avea şansa să ajungă vreo opt echipe.
2. Pe prima parte de tablou favorite sunt HCM Baia Mare, Corona Braşov şi CSM Bucureşti. A doua parte a tabloului pare ceva mai echilibrată, cinci formaţii putând emite pretenţii: HCM Roman, Dunărea Brăila, Cetate Deva, SCM Craiova şi Jolidon Cluj.
3. Luând ca reper clasamentul final al sezonului regulat, HCM Baia Mare, Corona Braşov, HCM Roman şi Dunărea Brăila ar urma să prindă cupele europene prin Liga Naţiională. Au cele mai bune loturi din România şi n-ar fi o tragedie dacă n-ar ajunge în finala Cupei României.
4. Eliminând cele patru echipe din calcule, pentru ultimul loc din Europa ar mai rămâne patru formaţii: CSM Bucureşti (partea superioară de tablou), Cetate Deva, SCM Craiova şi Jolidon Cluj (partea inferioară de tablou). Ultimele două formaţii ar urma chiar să joace un meci direct pentru semifinale, având teoretic şi cel mai accesibil culoar.
5. Dacă formaţia din Deva va produce însă surpriza în sferturi, să elimine HCM Roman sau Dunărea Brăila, atunci lucrurile se complică pentru CSM Bucureşti. Din partea inferioară de tablou a Cupei României va ajunge în finală o echipă care n-ar prinde cupele europene prin Liga Naţională: adică Jolidon Cluj, SCM Craiova sau Cetate Deva. În acest caz, semifinala n-ar mai fi suficientă pentru CSM Bucureşti şi ar trebui să o elimine pe HCM Baia Mare!
6. În calcul trebuie luat şi faptul că anumite formaţii, calificate în play-off, şi-au fixat ca obiectiv calificarea în turneul final 1-3, astfel că s-ar putea să nu se omoare cu firea în Cupa României pentru a-şi consuma inutil energia.

Gheorghe Tadici avertizat de arbitrii

Gheorghe Tadici a fost suspendat de Comisia de Disciplină a FRH, după un meci jucat la Roman în campionat, în etapa a 9-a.Tadici a fost “penalizat” pentru meciul care s-a disputat în turul Ligii Naţionale, pe 4 ianuarie 2014 (HCM Roman – HC Zalău, scor 19-17). Atunci, la un time-out, antrenorul a criticat dur în faţa jucătoarelor maniera de arbitraj a cuplului Năstase – Stancu. Situaţia este fără precedent în condiţiile în care federaţia a dictat o sancţiune la trei luni distanţă. În semn de protest, HC Zalău ar putea să nu se prezinte la Cupa României programată în perioada 23-27 aprilie.

Cristi SOROCEANU