0:00

Victorie pentru locul 5

HCM Roman și-a luat ”la revedere” de la suporteri și de la acest campionat cu o victorie în fața propriilor suporteri, scor 27-22, în meciul jucat în fața Zalăului, rezultat ce duce echipa nemțeană pe locul 5 în Liga Națională.

HCM Roman – HC Zalău: 27-22 (13-12), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Performanță reeditată

Romașcancele aveau o revanșă de luat în fața echipei din Zalău, după înfrângerea din campionatul regulat și din grupa 4-6 și au jucat la rezultat, pragmatic, fără să mai greșească la fel de mult, cum a făcut în etapa precedentă, la Cluj. Echipa romaşcană, pregătită de antrenorii Florentin Pera şi Viorel Lazăr, a avut nevoie de victorie pentru a egala rezultatul din sezonul 2010-2011, ceea ce, totuși, reprezintă o performanță pentru tânăra bancă tehnică, la debutul ei în Liga Națională. Clasarea finală putea fi mult mai bună, pe podium, dacă HCM Roman, situată pe locul al treilea la finalul returului, ar fi câştigat disputa cu Dunărea Brăila din faza I a turneelor play-off. N-a fost să fie. Dunărea Brăila, care n-a mai contat decât ca decor în grupa locurilor 1-3 din play-off, va lua medalia de bronz, fără să fi jucat niciun meci la potențial maxim, așa cum a făcut-o cu HCM Roman. Nemțencele au ratat o şansă mare şi greu repetabilă, după zece ani de participare în Liga Naţională, de a urca pe podium. Elevele lui Florentin Pera rămân cu performanţa de a se fi calificat, pentru a doua oară în istoria clubului, într-o cupă europeană, Cupa Cupelor. Precedenta ispravă a fost cea din sezonul 2005-2006, când a adunat punctele necesare pentru a juca în Challenge Cup, competiţie în care a ajuns până în semifinale, în 2007, ratând finala din cauza golurilor mai puţine marcate în deplasare decât adversara sa, Naisa Nis.

HCM Roman – HC Zalău: 27-22 (13-12), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Iuganu, convocată în premieră la națională

Gheorghe Tadici s-a hotărât asupra lotului lărgit al României ce va întâlni Belarusul, în preliminariile Campionatului European din 2014. Surprizele selecționerului sunt extrema Ana Maria Iuganu, de la HCM Roman și pivotul Claudia Constantinescu, de la HC Zalău, care vor debuta la prima reprezentativă, cu această ocazie. Lotul României s-a reunit duminică seară la Cheile Grădiștei și cuprinde, pentru moment, 21 de jucătoare. Cristina Neagu a revenit în echipa României, iar interul Dana Băbeanu, de la HCM Roman, a fost convocată și ea în lotul lărgit. În total, Romanul dă două jucătoare și pe antrenorul Florentin Pera, naționalei României, ce va juca cu Belarusul, pe 11 iunie.

HCM Roman – HC Zalău: 27-22 (13-12), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Declarații la finalul campionatului

Laurenţiu Dan Leoreanu (primarul Romanului, preşedinte de onoare al HCM): “Aşteptam acest meci și știam dorinţa de victorie a fetelor, dar şi ca probă pentru stabilirea viitoarei componenţe a lotului. Este vorba despre o gândire globală. Important este că ne-am calificat într-o cupă europeană. În faza a doua din play-off nu mai aveam motivaţia necesară. Ideea era să conservăm fondul de jucătoare pe care îl avem şi să evităm accidentările. În mare, lotul pentru sezonul viitor este croit şi va rămâne cam acelaşi. Analizăm, zi de zi, acest aspect. Bineînţeles, intervine şi partea financiară. Romanul nu-şi permite cheltuieli mari. Nu ne putem întinde mai mult decât este plapuma, deoarece rămân degetele pe afară şi prindem promoroacă. A avut loc o rundă de discuţii cu jucătoarele din lot şi mare parte dintre ele şi-au prelungit contractul”.

Lucian Micu (viceprimar al Romanului, preşedinte al HCM Roman): “Vrem să mai evaluăm jucătoarele din lot, să ne creionăm echipa pentru cupele europene şi pentru sezonul viitor al Ligii Naţionale. Împreună cu staff-ul tehnic, suntem deja în discuţii cu mai multe jucătoare de la alte echipe. Chiar suntem căutaţi, pentru că avem o echipă dorită de handbaliste de la alte cluburi. Odată cu încheierea campionatului, vom face şi programările necesare, cu perioadă şi locaţie de pregătire, cu tot ce se impune. Întâi, să ne organizăm şi să vedem ce este mai bine de făcut. În ce priveşte meciul cu Zalăul, aveam o revanşă de luat. Ne-am dorit să încheiem acest sezon cu o victorie în faţa suporterilor”.

HCM Roman – HC Zalău: 27-22 (13-12), ZCH NEWS - sursa ta de informații

Florentin Pera (antrenor principal la HCM Roman): “A fost, în ansamblu, un campionat reuşit. Am realizat obiectivele propuse, calificarea în faza play-off şi participarea într-o cupă europeană. A fost un an competiţional foarte greu, în care n-am fost ocoliţi de ghinioane. N-am avut posibilitatea continuităţii la nivelul lotului. Am izbutit să jucăm finala Cupei României. Către final, n-am mai avut aceeaşi determinare şi nici tot lotul la dispoziţie. Trebuie luată în considerare partea plină a paharului: vom juca în Cupa Cupelor. În meciul precedent, de la Cluj, dacă n-ar fi fost atâtea greşeli în prima sa parte, am fi putut câştiga. S-a văzut că, fizic, am stat mai bine. Noi trebuie să analizăm jocul nostru, nu al altora. Meciurile prea dese din anumite perioade ale campionatului au constituit un dezavantaj. A fost nedrept să ieşim din grupa locurilor 1-3 după un rezultat de egalitate cu Brăila. În Ungaria, spre exemplu, echipa mai bine clasată la finalul sezonului regulat beneficiază de avantaj în play-off. Cea de pe locul I continuă întrecerea având 4 puncte, următoarea cu 3 puncte şi tot aşa. A fost cel mai puternic şi mai echilibrat campionat din ultimele sezoane. Ne aşteaptă un campionat cu jocuri mai multe, întrucât vor fi 14 echipe. Nu vreau să închei fără a mulţumi din tot sufletul publicului, care ne-a susţinut necondiţionat pe tot parcursul campionatului”.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentDe Ziua Copiilor, PNL şi PDL au parafat marea unirea de la Târgu-Neamţ
Articolul următorConsiliul Județean scapă de rable