pietricica turism

În prezența unui public entuziast, HCM Roman a realizat, miercuri seară, un joc aproape perfect, la finalul căruia se poate considera calificată matematic în play-off: 27-20 (17-14) cu CSM București, în etapa a 18-a a Ligii Naționale. Astfel, în primul sezon al lui Florentin Pera în care activează ca antrenor principal pe banca tehnică a unei echipe prim-divizionare, Romanul reuşeşte să se califice între cele mai bune echipe din țară. E o performanță notabilă a cuplului de antrenori Florentin Pera și Viorel Lazăr, cei care la sfârșitul partidei se bucurau alături de handbalistele romașcane. Aveau și motive să se exteriorizeze astfel, de vreme ce familia de handbaliste de la Roman a jucat de nota 10. Valoare, unitate și clasă sunt câteva dintre superlativele jucătoarelor de la Roman, etalate în campionatul regulat, unul care a început anul trecut cu o serie incredibilă de succese și care consemnează acum o calificare meritată, între formațiile ce se vor bate pentru titlu, dar și pentru un loc în cupele europene. Romanul este calificată matematic în play-off, alături de HCM Baia Mare și Corona Brașov. Rămâne de văzut, dacă va aborda faza finală de pe locul trei.

Stoleru in dribling - Foto Romeo Petcu

Început echilibrat

Partida cu CSM București a început într-o notă de echilibru, anticipată de antrenori, care au spus că oaspeții își vor juca la Roman ultima șansă. HCM Roman a preluat inițiativa de la 2-3 și, cu 4 goluri consecutive, dintre care 3 marcate pe contraatac, de Horobeț, Genkova și Bokaric, s-a ajuns la 6-3. Diferența de 3 goluri, 11-8, s-a păstrat până în minutul 18, perioadă în care Krumova a aruncat necruțător de 3 ori mingea în poarta adversă. De altfel, Krumova, folosită doar în faza de atac, a jucat excelent pe tot parcursul partidei, fiind și autoare a celor mai multe goluri pentru HCM Roman. A urmat o scurtă perioadă în care Alina Dobrin a încercat din răsputeri să reechilibreze jocul și CSM București a reușit să egaleze la 11, în minutul 22. Antrenorii gazdelor au introdus-o în poartă pe Paula Vișan, care a parat aproape tot, inclusiv o aruncare de la 7 metri. Acesta a fost primul meci din campionat în care HCM Roman n-a beneficiat de aruncări de penalizare de la 7 metri! CSM, în schimb, a avut 4 și a transformat 3. Ce s-a petrecut, apoi, a venit să confirme că Romanul ocupă, pe deplin meritat, locul al treilea în ierarhia națională.

Concentrare, până la final

La pauză, scorul a fost 17-14, iar în debutul părții secunde n-a marcat nimeni timp de 5 minute. Au reușit, apoi, să o facă, din ce în ce mai des, constant, componentele echipei gazdă și să se distanțeze de adversar: 21-16 (minutul 40), 23-18 (50) și 27-20, în final. CSM București s-a prezentat la meci cu o garnitură din care nu au lipsit jucătoare cu foarte multă experiență internațională, precum Cristina Vărzaru, Patricia Vizitiu sau Alina Dobrin. Totuși, cele mai bune jucătoare din tabăra municipalului bucureștean au fost Glibko și Iordache, cea din urmă, portar, reușind să și înscrie într-o fază în care Vișan era în afara semicercului de 9 metri. Finalul a fost unul incandescent, mulți dintre componenții echipei administrative regretând victoria Brăilei, de la Cetate Deva, care aduce garnitura de la malul Dunării la două puncte distanță de Roman. De aceea, echipa nemțeană trebuie să rămână concentrată și la partida din etapa viitoare, pe care o vor juca sâmbătă, pe teren propriu, cu Cetate Deva, de la ora 11.

Cristi SOROCEANU

Cristina Varzaru anihilata de jucatoarele Romanului

HCM – CSM 27-20 (17-14)

HCM: Pâslaru, Vișan, Ivanov – Krumova (7), Genkova (4), Horobeț (4), Druțu (4), Băbeanu (3), Agrigoroaei (2), Bokaric (1), Crap (1), Iuganu (1), Amoagdei, Pavăl. N-au jucat Stoleru și Chitacu.

CSM: Iordache (1), Șerban – Dobrin (4), Vărzaru (3), Glibko (3), Zaremba (3), Vizitiu (2), Niculae (2), Doica (1), Binescu (1), Shutska, Nan, Gherman, E. Pavăl, Carabulea.

* Florentin Pera (antrenor HCM Roman): “Mergem mai departe, avem moral foarte bun, nu ne oprim. Mă bucur nespus pentru această victorie clară, în fața uneia dintre cele mai importante echipe din handbalul românesc, cu jucătoare campioane mondiale. Am fost net superiori, cu joc foarte bun. Felicit fetele! Își respectă condiția. Am venit după un meci foarte greu la Baia Mare. Trecem printr-o perioadă foarte bună, chiar dacă nu avem tot lotul valid. Nominalizez toată echipa și sper ca fetele să rămână cu picioarele pe pământ”.

* Constantin Căliman (preşedinte CSM Bucureşti): “Puteam mai mult, dar am făcut multe greşeli personale. Am avut şi un arbitraj delicat, dar HCM Roman are în prezent o echipă mai bună. Chiar dacă am pierdut, încă mai putem prinde play-off-ul, totul este să învingem HC Zalău în următoarea etapă”.