0:00

Harnicii din Parlament: Mihaela Stoica – deputatul social-independent, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Am început serialul nostru cu senatorii de Neamț, continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

 Mihaela Stoica este deputat de Neamț la al doilea mandat, câștigat cu greu la redistribuire, din partea ARD, via PDL. Activitatea sa din prima sesiune nu este, în esență, nici mare, nici deosebită, singura mențiune care merită făcută este că, în ciuda rarelor ocazii în care a cuvântat sau a legilor puține inițiate, Mihaela Stoica a abordat teme și probleme concrete, locale, în fața miniștrilor din Guvern. Mai poate fi reținută în dreptul său proclamarea independenței față de PDL, partid pe care l-a părăsit în aprilie 2013, fapt ce i-a atras din partea unor oficiali titulatura de ”deputat fără apartenență la un grup parlamentar” și din partea unor neoficiali adjectivul de ”parlamentar traseist”.

Ca deputat, independent sau nu, Mihaela Stoica face parte din Comisia pentru muncă și protecție socială, iar relații internaționale întreține prin apartenența la grupurile de prietenie cu Regatul Danemarcei și cu Marele Ducat de Luxemburg.

În cifre, activitatea sa parlamentară poate fi numărată pe degete, dar bifează câte ceva cam la fiecare rubrică de activitate pe care o poate avea un parlamentar. Are și luări de cuvânt (4, în tot atâtea ședințe), are 6 propuneri legislative inițiate, are 4 întrebări și interpelări la adresa miniștrilor și tot 4 moțiuni semnate, pe vremea când era la PDL. Nu l-a interpelat încă pe primul ministru Victor Ponta.

* Vorba lungă, sărăcia omului…

Din cele 4 înregistrări vocale ale deputatului Stoica, una e jurământul, iar celelalte sunt remarci făcute cu prilejul dezbaterilor unor propuneri legislative. Bunăoară, în ședința din 12 martie, Mihaela Stoica este înregistrată în scriptele Camerei Deputaților cum, cu naivitate voită sau nu, dă curs unei solicitări, în cadrul dezbaterii asupra modificărilor propuse de Executiv ”în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de România prin aderarea la Convenţia internaţională EUROCONTROL privind cooperarea pentru securitatea navigaţiei aeriene la Acordul multilateral privind tarifele de rută aeriană”. Denumirea punctului de pe agenda de lucru a fost mult mai clară decât părea la prima vedere, altceva a fost neclar pentru dna. Stoica și ea a solicitat lămuriri: ”Domnule preşedinte, am rugămintea să solicitaţi reprezentanţilor Guvernului să se prezinte în momentul în care vin la microfon, să ştim şi noi cu cine stăm de vorbă. Mulţumesc”.

A doua ocazie în care vocea Mihaelei Stoica s-a făcut auzită a fost la dezbaterea privind (re)organizarea Monitorului Oficial al României: ”Domnule preşedinte, dragi colegi, și Grupul parlamentar al PDL este de părere că autonomia Monitorului Oficial este mai bine garantată aflată în subordinea Parlamentului decât în subordinea Secretariatului General al Guvernului şi la Guvernul României. De aceea, nu vom susţine acest proiect de lege. Vă mulţumesc”.

A treia luare de cuvânt este o pledoarie de 5 secunde, în care deputatul Stoica încearcă să-și convingă colegii să nu arunce definitiv la gunoi proiectul de lege privind construcția și modernizarea creșelor, pe care Mihaela Stoica îl are promovat din mandatul trecut, ci s-o retrimită la comisii dacă au de adăugat ceva. Au fost 5 secunde convingătoare.

* Deputat de dreapta cu preocupări de stânga

În actualul mandat, semnătura Mihaelei Stoica apare pe mai multe proiecte cu tentă socială, culmea, inițiate în general de fostul său partid, de dreapta adică. Vorbim aici despre un proiect privind majorarea alocației copilului, despre unul care să modifice corespunzător Codul Muncii (în sensul în care anumite sărbători legale – gen Sântămăria Mare, Sântămăria Mică, Sf. Andrei – drept zile lucrătoare, cel puțin în societățile care au ca obiect de activitate vânzarea de flori), un proiect privind pensiile, unul privind economia socială, un altul privind clarificarea Statutului Pieței RASDAQ și al Pieței Valorilor Mobiliare Necotate și, în fine, unul privind anumite măsuri fiscale pentru sprijinirea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă și stimularea consumului (reducerea cu 4% a cotei unice de impozitare aplicată formelor de venit/profit și cu 5% a asigurărilor sociale datorate de angajatori, plus majorarea salariului minim pe economie la 1.000 de lei).

* Moțiuni pe linie de partid

Până să renunțe la PDL, Mihaela Stoica a semnat patru moțiuni inițiate de partidul său, de sine stătător sau la pachet cu PP-DD: ”Guvernul Ponta – fabrică de şomeri”, ”Politica antieuropeană sau «cum poate trăi USL fără Schengen»”, ”Salvaţi metroul bucureştean” și ”Companiile de stat în guvernarea USL: management privat sau cumetrie de partid?”. Toate au fost respinse.

După prima sesiune din acest mandat, activitatea deputatului Mihaela Stoica nu e din cale-afară de vizibilă sau cuantificabilă. Ba din contră. Nota abia se apropie de limita de trecere în anul următor, noroc că nu discutăm aici diferențiat pe profile, unde minimum necesar pentru admitere/trecere la nivelul următor e mai sus de 5.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentSpitalul Județean are „tub”
Articolul următor“Legătura” fraţilor Mararu cu atentatorul din Vitan, urmărită penal

1 COMENTARIU

  1. Bine a catalogat-o jurnalistul nostru pe Mihaela Stoica, ca fiind „harnica din parlament”. Este o persoana neobosita ,care prin actiunile sale din Piatra Neamt, a dovedit cu prisosinta ca face parte din Comisia pentru munca si protectie sociala.

Comentariile sunt închise.