mararu bogdan

* Ion Druţă este acuzat că, la solicitarea fraţilor Mararu, a găsit un asasin plătit, pentru a-l suprima pe Dumitru Mironescu

* el i-ar fi facilitat lui Vitalie Proca organizarea atentatului din noiembrie 2012

* deşi atacul a fost organizat cu grijă, Proca a confundat adevărată ţintă cu un alt bărbat, pe care l-a ucis

 Autoritățile au extins cercetările în dosarul atacului armat comis la sfârșitul lunii noiembrie 2012, în cartierul Vitan din București, dispunând începerea urmăririi penale împotriva cetățeanului moldovean Ion Druță, sub acuzaţiile de complicitate la tentativă de omor calificat şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, informeaza Parchetul Bucureşti. Druţă a fost prins pe 12 iulie în Republica Moldova. În acelaşi dosar mai sunt puşi sub acuzare Vitalie Proca, aflat în arest la Moscova în vederea extrădării, Bogdan şi Răzvan Mararu, aceştia din urmă fiind cercetaţi în stare de arest preventiv. Potrivit Parchetului, în perioada octombrie-decembrie 2012, la solicitarea fraţilor Mararu, Druţă a găsit un asasin plătit pentru a-l asasina pe Dumitru Mironescu şi a facilitat intrarea lui Vitalie Proca pe teritoriul României în 14 noiembrie 2012. Ulterior, pe data de 15 noiembrie 2012, l-a însoţit pe Proca în Bucureşti, asigurându-i un loc de cazare pentru perioada comiterii infracţiunilor, după care a revenit în Republica Moldova de unde a asigurat comunicarea dintre cei doi “instigatori”, cum îi califică procurorii pe Bogdan şi Răzvan Mararu şi Vitalie Proca. Pe 6 iulie, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării. Druţă a fost depistat şi prins, 6 zile mai târziu, în Republica Moldova.

Derularea faptelor

Potrivit Parchetului Capitalei, din probatoriul administrat au reieşit următoarele aspecte:
* toamna 2012: Pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu l-au angajat  pe Proca, prin intermediul lui Druţă, pentru a-l ucide pe Dumitru Mironescu.
* în noaptea de 20-21 octombrie 2012, Druţă s-a deplasat în Roznov, ocazie cu care fraţii Mararu i-au spus că vor să angajeze un asasin plătit pentru a-l ucide pe Mironescu. După acest episod, Răzvan Mararu a păstrat legătura telefonic cu Ion Druţă.
* Druţă l-a ajutat pe Proca să obţină viza de şedere în România. Ulterior, i-a asigurat deplasarea în România, unde a intrat în data de 14 noiembrie 2012, prin vama Sculeni.
* 15 noiembrie 2012: La Roznov, fraţii Mararu i-au predat lui Proca autoturismul AUDI A6 (înmatriculat în Bulgaria) pentru a-l folosi la comiterea faptei în Bucureşti, precum şi datele necesare pentru identificarea ţintei.
* Proca s-a deplasat în Bucureşti împreună cu Druţă. Ajunşi în seara de 15 noiembrie 2012, Druţă i-a arătat lui Proca unde locuieşte victima.
* în seara zilei de 26 noiembrie 2012, rulând cu viteză redusă cu autoturismul AUDI A6, de culoare gri metalizat, cu nr. de înmatriculare CC 2756 PB, Proca a tras mai multe focuri de armă, cu pistolul mitraliera AK74, asupra lui I.M.N.R., după care, observând că aceasta nu a decedat, a coborât din autoturism şi, folosind pistolul MAKAROV calibrul 9 mm pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către I.M.N.R. şi a tras mai multe focuri de armă asupra lui prin geamul portierei dreapta şi parbriz. Apoi a aruncat armele folosite la locul atacului, s-a urcat în autoturismul cu care venise şi a fugit de la faţa locului. (Z.C.H.)

Fraţii Mararu, reţinuţi în februarie 2013

Bogdan şi Răzvan Mararu au fost reţinuţi, în februarie 2013, pentru instigare la tentativă de omor calificat, după ce anchetatorii au stabilit că aceştia l-au plătit pe Proca să-l ucidă pe Mironescu. Parchetul Bucureşti arată că, în toamna lui 2012, cei doi l-au instigat şi i-au acordat sprijin inculpatului Proca, pentru a-l ucide pe Mironescu. Astfel, arată anchetatorii, Proca l-au urmărit pe I.M.N.R., pe care l-a confundat cu Mironescu, iar în seara de 26 noiembrie 2012, dintr-un autoturism, a tras asupra acesteia mai multe focuri de armă.

Bomba de la Piatra şi atentatul din Vitan

Procurorii DIICOT susţin că mobilul atentatului cu bombă din Piatra Neamţ ar putea să fie tocmai atacul armat din 26 noiembrie 2012 din zona Vitan, ţinta cetăţeanului moldovean Vitalie Proca fiind Dumitru Mironescu. Potrivit unui comunicat DIICOT, cercetările efectuate până în prezent au relevat faptul că autorii atacului, arestaţi preventiv în această cauză, au acţionat cu intenţia de suprimare a vieţii lui Bogdan Mararu, atentatul fiind comandat de Mironescu.

bomba piatra neamt

Articolul precedentHarnicii din Parlament: Mihaela Stoica – deputatul social-independent
Articolul următorVarianta tomnatică de BAC