0:00

”Harnicii” din Parlament: Ionel Arsene – Deputatul care tace și face, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Am început serialul nostru cu senatorii de Neamț, continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

 Ionel Arsene este deputat de Neamț ales în colegiul 7 (Târgu Neamț și vecinătăți), din partea PSD, în a cărui grup a și fost integrat. Odată cu mandatul, a venit și distribuirea într-una din comisiile parlamentare permanente, în cazul său fiind vorba de Comisia pentru industrii și servicii, dar și introducerea în diverse grupuri de prietenie cu parlamentele altor state. În cazul lui Arsene, vorbim de prietenie cu Federația Rusă (unde este secretarul grupului), cu Canada și cu Republica Cuba.

Dincolo de aceste aspecte organizatorice, deputatul Ionel Arsene, ca activitate în cifre, bifează o (1) luare de cuvânt în plen și 14 propuneri legislative inițiate. Parlamentarii au dreptul, prin mandatul primit, să facă mai mult decât legi: întrebări și interpelări la adresa miniștrilor, întrebări și interpelări la adresa primului ministru, inițieri/susțineri de moțiuni pe diverse teme de interes public sau politic, chiar declarații politice, atunci când vor să-și exprime părerea în legătură cu vreun oponent de altă culoare. Dl. Arsene n-a uzat de toate acestea. Probabil n-a fost nevoie, iar pe unde ar fi fost cazul a fost mai mare stăpânirea de sine decât dorința de a da bine în statistici (doar nu se apuca, de-acum, să-i ia la întrebări pe premierul Ponta, pe domnul Dragnea, mai ales, despre care spune că-i e apropiat, ori să inoportuneze vreun ministru din Guvern, că USL-ul încă este).

 În tot cazul, prestația sa nu este de ignorat. Dacă într-un raport publicat de econtext.ro prin luna aprilie Arsene avea 3 inițiative legislative pe care le-a susținut prin semnătura sa, în ultimele 3 luni, în ciuda vacanței de Paști, deputatul a recuperat considerabil terenul pierdut și a semnat din cele mai diverse proiecte de lege. Cele 14 inițiative îl plasează pe locul III, la număr, după colegii Ioan Munteanu și Liviu Harbuz. Faptul că nu are decât 40 de secunde în stenogramele ședințelor parlamentare din jumătate de an este de natură să-l coboare nițel mai jos, într-un eventual clasament al activității, al calității, nu al cantității.

Cele 40 de secunde de glorie ale deputatului Arsene, în calitate de vorbitor, sunt fix acestea:

 ”Domnul Ionel Arsene:

(Cu mâna pe Constituţie şi Biblie rosteşte jurământul scris)

Jurământ de credinţă faţă de ţară şi popor

Eu, Arsene Ionel, deputat ales în Circumscripţia electorală nr. 29 Neamţ, Colegiul uninominal nr. 7,

Jur credinţă patriei mele România.

Jur să respect Constituţia şi legile ţării.

Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României.

Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor.

Aşa să mă ajute Dumnezeu!

(Semnează jurământul şi îl depune la preşedintele de vârstă al Camerei Deputaţilor.)” – Ședința din 20 decembrie 2012, stenogramă, dar disponibil și audio/ video.

 * Lege pentru definirea satelor și pentru babysitteri

 În sinteză, lista propunerilor legislative pe care Ionel Arsene și-a pus amprenta începe cu una de maximă importanță, primită prin refec de la colegul Harbuz, și se referă la definirea spațiului rural. Singurele tangențe cu județul Neamț, care l-a ales, este că, odată adoptată legea, va fi cert că Bicaz, Târgu Neamț și Roznov sunt orașe, chiar dacă au până-n 25.000 de locuitori și ”nu au atins încă indicatorii cantitativi și calitativi minimali de dezvoltare urbană conform legii nr. 351/2001”. În plus, Bicazul va fi sigur că are în arondare satele Izvoru Alb, Potoci și Secu. Ideea legii este ca, odată delimitate satele care țin de orașe și municipii, să poată fi accesate fonduri de dezvoltare inclusiv pe programe adresate strict mediului rural.

Alte preocupări legislative ale deputatului social-democrat au în vedere completarea legii privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, aprobarea activităților pentru care se acordă sprijin financiar federațiilor din sectorul agricol (cu tot cu valoarea acestuia și suma totală alocată fiecărei activități, modificarea ordonanței de urgență prin care s-a vrut încurajarea mâncatului de mere în școli, modificarea ordonanței prin care s-a înființat Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transporul Rutier, modificări și completări la Fondul de Mediu, la ordonanța care a înființat Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, plus lege privind clasificarea fermelor și exploatațiilor agricole. Nu lipsește revizuirea Constituției, pe care toți parlamentarii USL au susținut-o în egală măsură.

Ionel Arsene a avut în preocupări și copiii: a semnat pentru modificarea ordonanței privind concediul şi indemnizaţia de creştere a copiilor și pentru organizarea și exercitarea profesiilor de bonă și baby-sitter.

A reușit să facă front comun cu ceilalți parlamentari de Neamț în proiectul de completare a buclucașului art. 36 din legea nr. 1/2000, pentru reconstituirea dreptului de proprietate pe terenurile și pădurile cerute în baza legii fondului funciar, lege ajunsă la Senat înainte de vacanța parlamentară.

Nu în ultimul rând, deputatul Arsene semnează și susține o propunere legislativă pentru completarea art. 50 din Legea apelor nr.107/1996. Ideea, împărtășită și de alți 11 deputați PSD, are în vedere scutirea centrelor sociale și a școlilor de la plata taxelor și tarifelor de autorizare, dacă acestea nu sunt conectate la sistemul centralizat de aprovizionare cu apă și au puțuri proprii, dar trebuie să-și pună apometre.

 Sinteza activității parlamentare în această legislatură, după prima sesiune, arată că Ionel Arsene poate primi nota 7 pentru numărul inițiativelor legislative. Pentru activitatea pe care ar fi putut s-o aibă (aici având și exemplul colegilor), dar n-a avut-o, îi vor da notă alegătorii din colegiu, pe care, suntem siguri, îi întâlnește și îi consultă frecvent în cadrul audiențelor din teritoriu, chiar dacă în fișa sa de deputat nu apare menționat vreun birou parlamentar sau altă posibilitate de contact în afara e-mail-ului.

 Dana OSTAHIE

Articolul precedentApa Serv amenințată de dezvăluiri
Articolul următorCopii morți, dar cu alocația la zi