0:00

Apa Serv amenințată de dezvăluiri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• Culiță Tărâță spune că nu se lasă până când la compania județeană nu va fi repectată legea

• șeful CJ a adus în discuție corecțiile făcute la contractele de lucrări, care nu sunt decontate de proiectul european, ci cad în sarcina Apa Serv, deci a clienților săi

 Războiul Apa Serv a intrat în faza plângerilor penale și a dosarelor aferente. Dacă este să dăm crezare șefului Consiliului Județean, care, ieri, într-o conferință de presă, a făcut referire la o cercetare care ar fi fost deschisă pe tema Apa Serv și activității directorilor de aici, atât actualul, Ionuț Dughir, cât și fostul, Neculai Ivanov. Pe lângă aceștia, s-ar afla în vizor și membri ai Consiliului de Administrație.

Spusele președintelui Consiliului Județean vin ca o replică la atacurile care au venit dinspre Apa Serv spre Consiliul Județean, precum și la atacurile președintelui PSD Neamț, Ionel Arsene, care a fost fățiș de partea conducerii Apa Serv atunci când s-a discutat majorarea prețului la apă.

Acolo, la Apa Serv, se încearcă acoperirea anumitor ilegalități, iar, ca urmare a auditului realizat de compartimentul de specialitate al Consiliului Județean și în urma verificărilor efectuate de poliție, s-au întocmit și dosare, pe numele directorului general Ionuț Cătălin Dughir și al fostului director, Neculai Ivanov, dosare care se află acum la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț. Aceștia sunt cercetați pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și acte de corupție”, a fost declarația de deschidere a ostilităților din partea lui Culiță Tărâță. Acesta a scos în evidență câteva din cauzele măririi prețului la apă, toate cu trimitere spre managementul defectuos: ”Indiferent ce spun sau ce scriu unii și alții, eu nu vreau decât să arăt realitatea de acolo. Sunt 14 milioane de lei de încasat și zeci de societăți comerciale care nu plătesc apa. Unele chiar aparținând Consiliului Local Piatra Neamț, dacă e să dau un exemplu. La Apa Serv se petrec lucruri ilegale, iar acționarul majoritar, Consiliul Județean Neamț, nu are niciun fel de acces la informații”.

Aici ar fi de făcut un amendament: președintele Consiliului Județean nu primește nicio informație, pentru că, în AGA, sunt consilieri județeni care ar trebui să apere interesul celor care i-au trimis, prin vot, în Consiliu.

Următorul subiect atins, cu aceeași trimitere spre managementul defectuos, îl reprezintă pierderile de pe rețele. Mai ales de pe cele deja modernizate. ”Pierderile sunt foarte mari pe rețele, aproape 60%. Cum să ai tu asemenea pierderi, când ai beneficiat de un program de 29 milioane de euro?!”, s-a întrebat, deocamdată retoric, șeful CJ.

 Dincolo de aceste probleme, despre care s-a tot discutat, dincolo de posibilul dosar de cercetare penală, elementul cert de noutate în discursul președintelui Culiță Tărâță îl reprezintă ”penalizările” sau ”corecțiile” care s-au făcut la procedurile de atribuire a diferitelor contracte din lucrarea amplă de reabilitare și extindere rețele. În măsura în care președintele a fost corect informat, vorbim de sume foarte mari, care nu sunt plătite din banii de pe proiect, ci trebuie să fie suportate de Apa Serv, adică de toți cetățenii care fac parte din categoria clienților furnizorului de apă.

La cei 29 de milioane de euro, au venit corecții financiare de 500.000 de euro, din cauza abaterilor care s-au făcut acolo. De asemenea, datorită «eficienței» dlui. Dughir, la acest contract, de 29 de milioane de euro, corecția trebuie plătită cu bani încasați de pe spinarea cetățeanului. De exemplu, în urma verificărilor și a notificărilor venite ulterior, la contractul încheiat între Apa Serv și firma TRACTEBEL, din valoarea totală a contractului de 13,4 milioane lei, corecția reprezintă 230.000 de lei. Iar în notificare scrie că este suspiciune de neregulă.

Și pe contractul de asistență tehnică și supervizare, dintre Apa Serv și o firmă franceză, la valoarea de 14,168 milioane de lei, în notificare se arată că doar corecția este 94.000 de lei. Și, la fel, cu suspiciune de neregulă. Alt exemplu: la alimentarea cu apă în Piatra Neamț, valoarea contractului cu OCIDE CONSTRUCTION este 73,19 milioane de lei, iar 3,84 milioane reprezintă diferența dintre contract și studiul aprobat”, a mai spus președintele Tărâță.

 Tabloul prezentat în conferința de presă oferă imaginea unei societăți în care există o înfrățire între Consiliul de Administrație, AGA și echipa managerială, înfrățire care are ca liant contractul de 107 milioane de euro și unde există probleme care afectează în mod direct populația județului. Frustrarea lui Culiță Tărâță este vizibilă, mai ales după episodul în care un consilier de-al său nu a fost primit să participe la ședința AGA. Direcția spre care se îndreaptă, ca model de colaborare, relația președinte – echipa Apa Serv este clară: ”Am mai spus-o: când va veni vremea, conducerea Apa Serv va fugi ca potârnichile. Ca președinte de Consiliu Județean, eu mi-am făcut datoria să sesizez organele de anchetă. Bătălia mare este pentru a se depăși termenul până la care se mai pot acționa în judecată societăți pentru a recupera debitele. Pentru ca, mai apoi, aceste sume să fie prescrise”, a conchis șeful de județ.

 De cealaltă parte nu a existat niciun răspuns, deocamdată. Nici directorul general Ionuț Dughir, nici fostul director Neculai Ivanov nu au răspuns la telefon pentru a-și spune punctul de vedere. Ionuț Dughir poate invoca faptul că se află în concediu în această perioadă, iar Neculai Ivanov, pe lângă activitatea sa pe care o practică în mediul privat pentru Tractebel, a dovedit deja o riguroasă discreție în privința experienței Apa Serv.

 Dana OSTAHIE

Articolul precedentPreşedintele CJ se plânge că e ameninţat
Articolul următor”Harnicii” din Parlament: Ionel Arsene – Deputatul care tace și face

1 COMENTARIU

  1. pe str. 1dec. 1918 cand s-a modernizat str. trebuiau sa inlocuiasca si conducta de apa ,nu stiu daca au inlocuito.dar de spart au spart in vreo 4locuri de la topaz pana la lidl metalo.rusine APA SERV.

Comentariile sunt închise.