reclama autocenter

alocatie-copil

• aproape 20.000 de lei s-au dat cu titlul de alocație de stat, fie unor copii morți, fie unora care, din diverse motive, n-au mai mers la școală

• Agenția județeană de Prestații Sociale a emis deciziile de debit și va urmări recuperarea banilor

 Statul român a plătit alocaţii pentru peste 1.000 de copii care erau morți de câțiva ani, dar și pentru o sută și ceva de tineri trecuți de 18 ani sau care au renunțat la școală. În Neamț, plăți ilegale s-au făcut către ambele categorii. Potrivit Mihaelei Alungulesei, directorul executiv al Agenției județene de Prestații Sociale Neamț, ilegalitățile ar fi ieșit la iveală în timpul unei campanii de verificare a situației plăților alocațiilor de stat pentru copii.

Astfel, titularii (părinți sau tutori) a 12 copii au primit cei 42 de lei lunar, mult timp după ce copiii respectivi au plecat din lumea asta. Totalul sumelor încasate necuvenit, în absența fizică și biologică a beneficiarilor, se ridică la 14.624 de lei noi. Mihaela Alungulesei spune că un motiv pentru plățile ilegale ar fi lipsa de comunicare dintre primăriile din județ și instituția pe care o conduce: ”Primăriile au obligația să ne înștiințeze oficial, în fiecare lună, cu privire la situația celor care beneficiază de prestații sociale, de toate tipurile, nu doar de alocații de stat. Numai că noi nu primim chiar în fiecare lună și nu întotdeauna primăriile tratează asta cu maximă responsabilitate. Așa s-a ajuns în astfel de situații, precum cele constatate de colegii mei inspectori, care au făcut verificări în rândul beneficiarilor de alocații de stat”.

Nu doar copiii duși pe cealaltă lume au fost plătiți de stat, ci și cei de pe lumea asta, dar care nu mai îndeplinesc criteriile cerute de lege în privința școlarizării. Respectiv, cei care au devenit majori și nu mai sunt la școală, cei care sunt minori, dar au fost exmatriculați, sau cei care sunt minori, n-au fost exmatriculați, dar au rămas repetenți ori s-au lăsat singuri de școală. Sunt 5 cazuri în Neamț, paguba totală fiind de 4.830 de lei. Și aici Mihaela Alungulesei spune că explicația ar fi simplă – Inspectoratul Școlar Neamț nu a actualizat la timp baza de date cu elevii și situația lor școlară sau, dacă a actualizat-o, n-a trimis-o și la AJPS.

Oricum, a precizat aceeași directoare, în toate cazurile au fost emise deciziile de debit pentru recuperarea sumei de aproape 20.000 de lei.

De la București se văd mai mulți

 Ministerul Muncii, care a organizat campania de verificare tematică la nivel național, a oferit agenției Mediafax date care nu prea bat cu declarațiile oficiale din teritoriu. Astfel, se menționează că Neamțul ar fi unul din județele în care s-au făcut cele mai multe plăți pentru copii decedați, cu numărul rotund de 45 de cazuri, după Suceava (cu 87), București (84), Timiș, Iași, Constanța, dar înainte de Vaslui (40). La fel, județul nostru apare printre fruntași și la plățile făcute unor copii care nu mai îndeplineau condițiile de școlarizare pentru a beneficia de alocație – 14 cazuri raportate de Minister și citate de agenția de știri. Directoarea Mihaela Alungulesei nu-și explică ”de unde au scos datele astea”, dar garantează pentru veridicitatea datelor oferite de ea.

 Dana OSTAHIE

alocatie 1

Articolul precedent”Harnicii” din Parlament: Ionel Arsene – Deputatul care tace și face
Articolul următorHumulescu l-a învins pe Andoni în culise

1 COMENTARIU

  1. NU SUNT VINOVATI CEI CARE AU PRIMIT BANI CI ACEI PRIMARI S-AU FUNCTIONARI CARE NU-SI FAC TREABA , PE CAND SE AUDE CA SI VREUN PRIMAR S-AU FUNCTIONAR DE LA AGENTIA PRESTARI SOCIALE SUNT TRASI LA RASPUNDERE PENTRU CA NU SI-AU FACUT TREABA ,CA VINOVATI SUNT MEREU CEI SARACI CARE NU AU FACUT NIMIC ILEGAL SI APOI 15000LEI SUNT NIMIC FATA DE CAT SE FURA CU ACTE LA DIVERSE NIVELE , MAI BINE SI-AR FACE TREABA CEI DE LA PRESTATII SOCIALE CACI CU UN TELEFON SE POT REZOLVA MULTE DAR SUNT PREA OCUPATI CU ALTELE.
    CATE PRIMARII AU FOST SANCTIONATE CA NU TRANSMIT DATE NICIUNA CA TOATE SUNT USL SI FAC PARTE DIN BANDA SI STITI CUM E CU ALIANTA …..

Comments are closed.