0:00

Harnicii din Parlament: Elena Udrea – deputatul cu preocupări de (încă) ministru, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Am început serialul nostru cu senatorii de Neamț, continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

Elena Gabriela Udrea s-a ales deputat de Neamț pe colegiul 4 Roman-Ion Creangă. După o campanie electorală în care a pus accent mai ales pe cele făcute la nivel local pentru municipiul căruia îi cerea votul, odată ajunsă în Camera Deputaților, Elena Udrea s-a erijat în portavocea PDL pe timp de opoziție. Sunt prea puține ocaziile în care a mai avut prilejul să pledeze pentru planul local, micro, agenda fiindu-i ocupată mai mult cu probleme macro, naționale sau referitoare la București, unde a considerat probabil că pedeliștii care-i sunt colegi nu se descurcă singuri ori că numele său va da greutate inițiativelor acestora. Totuși, dincolo de proiectele de largă respirație națională, Elena Udrea n-a pierdut din vedere că este, totuși, deputat de Neamț, fapt pentru care semnătura ei apare în semn de susținere pe câteva proiecte inițiate în grup de parlamentarii nemțeni, chiar dacă-s de altă coloratură politică.

Numerologia parlamentară nu excelează în dreptul Elenei Udrea: 6 luări de cuvânt în tot atâtea ședințe, două declarații politice, 5 propuneri legislative inițiate, 3 întrebări/interpelări adresate Guvernului, niciuna adresată premierului Victor Ponta, 5 moțiuni susținute în numele și pentru PDL, dar împotriva USL-ului.

* Afaceri interne și europene

Ca deputat PDL, Elena Udrea a fost repartizată în comisia pentru afaceri europene a Camerei inferioare a Parlamentului. Face parte din grupurile de prietenie parlamentară cu Coreea și Republica Chineză, dar asta nu se reflectă în activitatea sa de până acum. Ocaziile în care vocea deputatului Udrea s-a făcut auzită de la microfonul oficial sunt, de cele mai multe ori, legate de proiectele promovate în mandatul trecut, pe când era și ministrul PDL al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Absorbția fondurilor europene, dezvoltarea turismului românesc, salvarea metroului bucureștean, proiectul de Lege a Turismului completează și încheie înregistrările doamnei Udrea din ședințele de plen.

* Vocea opoziției

Cele două declarații politice semnate de Elena Udrea sunt, evident, cu (de)tentă la USL. Prima este mai generică – ”Guvernul USL – dezastru în absorbţia fondurilor europene”, a doua bate mai direct – ”Guvernul Ponta, o piedică în calea dezvoltării turismului românesc”.

În același spirit apar și moțiunile semnate de deputatul de Roman, inițiate pe grup PDL sau PDL&PP-DD: ”Guvernul Ponta – fabrică de şomeri”, ”Politica antieuropeană sau «cum poate trăi USL fără Schengen»”, ”Salvaţi metroul bucureştean”, ”Companiile de stat în guvernarea USL: Management privat sau cumetrie de partid?” și, în luna mai, ”Scăpaţi mineritul din Valea Jiului de norocul rău al conducerii bicefale Vosganian – Niţă”. Toate cinci picate cu brio datorită aritmeticii parlamentare.

* Partidul Neamț face lege

Aproape toți parlamentarii de Neamț, cu excepția Mihaelei Stoica, au inițiat propunerea de completare a art. 36 din legea nr. 1/2000 (pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 și ale Legii nr.169/1997). Doamnei Elena Udrea i s-a solicitat concursul și susținerea și le-a acordat pe ambele fără reținere. Propunerea a fost trimisă la Senat, unde va intra pe circuit după vacanța parlamentară.

Colegialitatea Elenei Udrea transpare și din suportul scris pe care l-a dat, pe bază de semnătură, unor colegi pedeliști, promotori ai unui proiect de modificare a legii 53/2003 – Codul Muncii (în sensul în care sărbătorile legale să fie declarate zile lucrătoare pentru cei care vând flori, că au vânzare mai mare decât de obicei), ori ai unui proiect de modificare a legii 62/2001 – a Dialogului social (includerea ONG-urilor în comisiile de dialog social, pentru a ”contura o nouă dimensiune în ce privește colaborarea dintre instituții și societatea civilă”), ori a unui proiect privind măsuri fiscale de urgență pentru sprijinirea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă și stimularea consumului. În fine, o ultimă lege inițiată are în vedere protecția întreprinzătorului din România.

Dată fiind activitatea parlamentară din prima sesiune a acestui mandat, dar și circumstanța atenuantă a opoziției în care se află Elena Udrea, cu PDL sau în afara lui, nota, chiar dacă e mică, e totuși mai mare decât minimum admis pentru trecere la orice examen.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentAndreea Lavinia Aldea – premiul I la Mamaia Copiilor 2013
Articolul următorLecții europene antifraudă pentru profesorii examinatori