0:00

Handbalul masculin între promisiuni şi certitudini, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Profesorul Stelian Bursuc, președintele Asociației Județene de Handbal Neamț, profesor al LPS Piatra Neamț și antrenor secund al echipei Știința Bacău, așteaptă, alături de toți iubitorii handbalului, relansarea acestui sport la Piatra Neamț. Rămasă doar la stadiul de promisiune, reformarea echipei de handbal masculin și readucerea în Sala Polivalentă a jucătorilor din Liga Națională, plecați de la LPS Piatra Neamț, a rămas doar la stadiul de promisiune, așa cum rămân majoritatea promisiunilor din România. În acest sezon, echipele de handbal ale LPS Piatra Neamț nu au cucerit nicio medalie, fapt rar în istoria liceului, care produce talente pe banda rulantă. În ritmul în care talentele se pierd, transferându-se la alte formații, orașul de la poalele Pietricăi riscă să dipară de pe harta handbalistică a țării.

Performanță între juniori și seniori

Profesorul Stelian Bursuc este unul dintre cei mai titrați antrenori din România. Tocmai această recunoaștere a calităților sale, precum și experiența dobândită ca selecționer la nivelul juniorilor, precum și de antrenor al Fibrexului, l-a adus în postura de antrenor secund la Știința Bacău, el fiind de fapt secundul lui Eliodor Voica, care îndeplinește funcția de tehnician al naționalei masculine de handbal a României.  În calitate de antrenor al juniorilor, Stelian Bursuc are câteva repere clare, după care se ghidează. „Urmărim calităţile fizice, motrice, îndemânarea, viteza, talia şi tenacitatea. Handbalul este un sport care se joacă într-un regim de viteză, iar decizia într-un timp foarte scurt este esenţială de multe ori pentru finalizarea cu gol a atacului. Căutăm copii care să fie iuţi şi-n mişcare şi la minte”, spune Stelian Bursuc. Și totuși, cu antrenori buni la nivelul juniorilor, handbalul masculin nu iese din zona mediocrității. „Organizarea campionatului este la nivel semiprofesionist, iar sportul de masă nu este încurajat încă din anii şcolari. În ţările nordice există un cult al mişcării, iar în programa şcolară pe primul loc este educaţia fizică, nu matematica”, opinează Stelian Bursuc. Întrebat de ce în atacul pozițional se lucrează foarte puțin cu extremele, Stelian Bursuc este tranșant: „În handbalul modern, extremele au rolul de a finaliza din atac pozițional, dar la apărarea pe care o practicăm noi avem nevoie de jucători de contraatac, iar primii care fac treaba asta sunt tocmai extremele. Atacul pozițional este dus în funcție de ce se lucrează tactic, de sistemul de apărare al adversarului, dar și al nostru, oricum nu există o regulă generală sau o rețetă pentru treaba aceasta”.

Pietrenii sunt împrăștiați la alte echipe

În lipsa unei echipe care să preia generațiile formate la LPS Piatra Neamț, jucătorii se orientează către Suceava sau Bacău. Dospinescu este un caz  fericit de jucător talentat, format la Piatra Neamț și ajuns la Știința Bacău. “Orice jucător care să se încadreze cât mai rapid în concepția de joc a echipei este binevenit”, spune Stelian Bursuc, care dă o speranță celor care vor să-și propună să facă performanță în handbalul românesc. “Tinerii noștri jucători au arătat că pot, i-am și felicitat pentru asta, urmează ca ei să mențină de-aici încolo acea linie de constanță”, concluzionează Stelian Bursuc. Nici fiul lui Stelian Bursuc nu joacă la Piatra Neamț, el fiind centru la formația din Suceava. Nu m-am gândit vreodată că l-aș putea antrena pe Cristi, fiul meu, la o echipă care ar evolua la Piatra Neamț. Cred că mi-ar fi dificil, deși cred că ne-am obișnui cu timpul, dar și realitatea este cu totul alta. Eu sunt antrenor la Știința Bacău, iar el joacă la Suceava. La Piatra Neamț nu poate fi vorba în acest moment de performanță, decât la nivelul juniorilor”, recunoaște tehnicianul pietrean.

Se nasc „talente” și mor „speranțe”

Handbalul în Piatra Neamț a fost sublim la nivelul copiilor, dar a lipsit cu desăvârșire, din lipsă de fonduri. Stelian Bursuc ar fi vrut ca Asociaţia de Handbal din județ să poată sprijini măcar desfăşurarea Festivalului de Minihandbal, dar nu a reuşit să găsească resurse, deşi AJH Neamț este a doua ca putere în judeţ, prin numărul de cluburi afiliate. S-a întâmplat pentru prima oară în ultimii 15 ani, ca tinerii handbaliști din Piatra Neamț să nu se bucure de festivalul unde, altă dată, Leonard Bibirig avea onoarea să deschidă o competiție la care participau cluburi din toată țara și care avea să-i formeze pe juniorii I de astăzi, de la LPS. Sunt, în mare, cei care duc greul și în campionatul Diviziei A masculine, acolo unde și suporterii au uitat să se bucure de handbal. „Neamţul nu a mai primit bani pentru proiecte din 2009. A fost un cumul de factori, iar vina este împărţită. Consecinţa este aceeaşi: activitatea sportivă s-a redus la nivelul judeţului”, a declarat directorul interimar al Direcției pentru Tineret și Sport Neamţ, Gheorghe Paisa. Lipsa fondurilor este principala cauză a inactivităţii Asociaţiei Judeţene de Handbal, semn că fără bani nu poți nici măcar să treci strada, darămite să mai pretinzi performanță. O vreme, AJH Neamț a fost sprijinită de Direcţia pentru Tineret şi Sport, care finanţa proiectele, la fel cum făcea cu toate asociațiile. În ultimii trei ani, însă, Neamţul nu a mai primit nici un leu pentru finanţare pe sport. Înainte am avut doar o Agenție Națională pentru Sport în subordinea Ministerului Educației, însă acum avem un Minister al Sportului. Înainte am avut 7 deputați și 3 senatori. Acum avem 10 deputați (cât numărul total al parlamentarilor din ultimii 4 ani) și 4 senatori, însă niciunul nu militează pentru sport. Nu veți găsi niciun proiect de dublare a numărului orelor de sport în școli, ca o garanție pentru acel strop de sănătate în sărăcia României de astăzi. În timp ce tehnicienii își fac treaba și cizelează jucători de valoare, justificându-și salariul, politicienii se pierd în acuze penibile de tot felul, care mai de care mai pompoase, însă niciuna aducătoare de speranțe pentru sportul nemțean de sală care “moare” încet, dar sigur. Nu se întrevede nici măcar o facilitate pentru sponsori, pentru cei care ar fi interesați să investească în sport, în timp ce alte țări, precum Slovenia, exemplul cel mai recent, au rezolvat deja problema fondurilor pentru echipele ce vor să facă performanță în competițiile europene prin acordarea de facilități investitorilor.

Handbalul masculin între promisiuni şi certitudini, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentLumea copiilor, lumea bucuriei
Articolul următorPOLITICĂ INTERBELICĂ: În 1936, Maniu îl acuza pe Mussolini de “rătăcire”