Handbalist de la LPS în comă, după accident rutier, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sfârşitul de an şcolar este unul trist pentru elevii şi profesorii de la LPS Piatra Neamţ. După ce, acum două săptămâni, şi-au condus pe ultimul drum colegul fotbalist, care a murit în accidentul de lângă Colegiul Forestier, ieri elevii de clasa a XII-a au avut cursul festiv, în timpul căruia s-au rugat pentru Daniel Todosia, care este în comă la Iaşi. Tânărul şi doi prieteni de-ai săi, şi ei elevi ai LPS, au fost victimele unui accident rutier care s-a petrecut duminică seara, în jurul orei 18, la Bicazu Ardelean.

La volan se afla Robert Ghinttengher (19 ani) care conducea maşina părinţilor şi a intrat, cu viteză, într-o curbă periculoasă. A pierdut controlul asupra direcţiei şi s-a izbit într-un stâlp. El şi colegul care se afla pe bancheta din spate au avut noroc şi au scăpat cu leziuni care nu le pun viaţa în pericol. În schimb, Daniel Todosia, care se afla pe locul din dreapta faţă, a fost rănit grav şi a fost dus la Iaşi, în comă de gradul III, cu leziuni cerebrale importante şi cu hemoragie. Medicii au reuşit să-i oprească hemoragia cerebrală şi s-au declarat optimişti cu privire la şansele lui de supravieţuire. Atât colegii, cât şi prietenii tânărului au postat pe contul lui de facebook mesaje de încurajare, mesaje pe care, cel puţin deocamdată, Daniel nu le poate citi.

Știu de accident. Elevii erau în timpul liber. Nu erau în cantonament, pregătiri sau vreo competiție. Toți cei trei implicați în accidentul rutier sunt din Bicaz, înscriși la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț și sunt colegi de echipă la handbal. Am auzit că în ziua accidentului ar fi fost ceva neînțelegeri între părinți și cel care este acum în comă. Am înțeles că accidentul s-a produs pe fondul vitezei. Mașina a intrat într-un stâlp și de acolo a ricoșat într-un șanț. Este regretabil, dar noi nu avem cum să îi ținem sub supraveghere în timpul lor liber ”, a spus Dan Gavril, directorul LPS Piatra Neamţ.

Din punctul de vedere al poliţiştilor, accidentul de duminică este un nou semnal de alarmă. “Nu ştim încă dacă şoferul consumase alcool, pentru că nu am primit rezultatele, dar oricum faptul că nu a redus viteza într-o curbă deosebit de periculoasă, în condiţiile în care are permis de puţin timp, arată că are carenţe de conştiinţă şi de educaţie”, a declarat comisarul şef Cezar Asandei, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Neamţ. “Putem să ne întrebăm cum se iau permisele în România, putem să ne întrebăm, de asemenea, de ce conduc în acest mod nişte tineri care au normele rutiere proaspete în minte, dar nu putem pune câte un poliţist la fiecare sută de metri de drum ca să-i tempereze. Până la urmă nu trebuie să ai 7 facultăţi şi 20 de doctorate ca să respecţi nişte reguli de circulaţie. E o chestiune care vine din interior şi nu are legătură cu pregătirea. Duminică au fost alegeri şi pe toate drumurile din judeţ au fost echipaje. De la ora 6 până la 14 am avut 4 permise luate pentru alcool şi 3 dosare penale, iar după-amiază încă două infracţiuni. Păi dacă în ziua în care ştii că toată poliţia e în stradă te urci băut la volan, e clar cum conduci în rest. Despre asta vorbim, despre conştiinţa fiecăruia. Şi despre lipsa de respect faţă de propria-ţi viaţă şi faţă de viaţa celorlalţi”.

C. MIRCEA
M. TEODOROF

Articolul precedentPetrotub nu a renunțat la luptă
Articolul următorAlegeri europene, reclamaţii româneşti