0:00

Guvernul „mituieşte” românii nevoiaşi cu jumătate din rate, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 16,5 % din creditele bancare din Neamţ figurează cu restanţe

Într-o conferință de presă care a avut loc chiar la începutul acestei săptămâni, premierul Victor Ponta a făcut un anunț care, cel puțin la prima vedere, pare o veste bună pentru aproape un milion de români. Potrivit premierului, persoanele care au rate la bancă si câștigă un salariu net de 1.610 lei lunar vor plăti, în următorii doi ani doar jumătate din ratele lunare, dar nu mai mult de 500 de lei pe lună:

“Măsura a fost discutată şi lucrată cu BNR. E o măsură care sprijină 907.000 de persoane cu venituri de până la 1.610 de lei, e vorba de înjumătăţirea ratei pe o perioadă de 2 ani, dar nu mai mult de 500 de lei. E vorba de un credit fiscal care după această perioadă de 2 ani va fi acordat de statul român pentru acoperirea dobânzii. Şi în baza calculelor, în anul 2014 o sumă de 4 milioane de lei să fie disponbilizată pentru persoanele fizice”, a declarat Victor Ponta. Până la ora redactării acestei știri, serviciul Biroului de Credite nu a putut să ne furnizeze date concrete referitoare la numărul nemțenilor care se găsesc în imposibilitatea de a-și mai plăti dările la bănci.

BNR: 16,5 % din creditele bancare din Neamţ figurează cu restanţe

Sunt însă statistici oficiale puse la dispoziție de BNR care arată că, în judeţul Neamţ, 16,5% din creditele contractate au acumulat restanţe. Suntem chiar peste media naţională, de 14,8 % la acest capitol. Potrivit ultimelor date disponibile la nivelul judeţului Neamţ, în decembrie 2013, nemţenii aveau credite curente în lei de 962 de milioane de lei şi restanţe de 199 de milioane de lei. O treime din aceste credite au fost contractate de populaţie. Nici când vine vorba de creditele în valută, situaţia nu se echilibrează. Aici, creditele curente însumează 1.002 milioane de lei iar restanţele ating la nivelul judeţului 188 de milioane de lei.

Măsura propusă de premierul Ponta prin care Guvernul ar urma să se angajeze la plata a jumătate din rata bancară a cetăţenilor ce nu câştigă mai mult de 1.600 lei net pe lună i-a bucurat pe unii nemţeni: Am un credit auto de 3.000 de euro luat de la o bancă românească în vara lui 2012. Este contractat pe 4 ani și plătesc o rată lunară de 66 de euro. La cât este cursul euro astăzi, rata ajunge undeva la 300 de lei pe lună. L-am luat în momentul în care pe cartea de muncă aveam un venit net de 1.500 de lei pe lună. Astăzi câștig minimul pe economie. Vă dați seama că mi-e aproape imposibil să mai plătesc. Nici mașina dacă o vând nu cred că mai pot să acopăr integral costurile creditului. Pentru mine, măsura e mai mult decât binevenită și sunt convins că mai sunt destui în aceeași situație cu mine!“.

“Dacă plătesc rata la bancă, nu mai am ce să mănânc”

Vestea anunţată de premier a stârnit şi-un val de nemulţumiri: Din punctul meu de vedere, cetăţean responsabil, care mă dau jos din pat dimineaţa şi vin la muncă numai ca să pot plăti rata lunară, mi se pare discriminatorie măsura Guvernului. Nu ne-a obligat nimeni să luam credite, nici atunci când s-a putut, nici acum când abia mai putem duce ratele. Sunt pedepsit pentru că am fost conştiincios şi corect şi nu am ajuns în situaţia de a avea restanţe.

Potrivit aceloraşi date furnizate de BNR, la nivel naţional, la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, peste 685.000 de români înregistrau restanţe mai mari de 30 de zile la creditele contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare. Măsura propusă de guvernul Ponta ar urma să se aplice de la 1 aprilie, după ce va fi publicată în “Monitorul Oficial”.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentCupa Why Not, la tenis de masă
Articolul următorCine pe cine se pupă