0:00

Reducerea cheltuielilor cu pensile de serviciu, obiectiv prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a intrat în atenția Guvernului, iar în ședința de miercuri, 28 decembrie, proiectul de lege a fost adoptat. Ministrul Muncii a anunțat că nici o pensie nu va mai depăși venitul luat în calcul, nu vor mai conta veniturile cu caracter nepermanent, iar magistrații care ies la pensie trebuie să aibă 25 de ani vechime pentru o pensie de 80% din baza de calcul. Nici o pensie de serviciu nu va mai fi mai mare decât salariul primit în perioada activă, iar pensiie aflate în plată se vor recalcula pentru a elimina inechitățile dintre beneficiari.

Guvernul a decis să taie pensiile de serviciu, ZCH NEWS - sursa ta de informații“Liniile principale sunt următoarele. În primul şi în primul rând, ajustarea prin reducere a cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile stabilite şi plătite în baza unor legi speciale. Mă refer la cele şase categorii de legi, două în domeniul justiţiei, navigatorii, Curtea de Conturi diplomaţii şi, bineînţeles, pensiile militare. Reducerea cheltuielilor se va face prin ajustarea procentului de calcul de la 80 la 65% în majoritatea cazurilor, excepţie făcând magistraţii care au protecţia deciziei Curţii Constituţionale. Însă şi aici este o ajustare dată de o vechime necesară în magistratură, strict în magistratură, dar şi o reducere a cheltuielilor, astfel încât toate pensiile vor fi recalculate. După aprobarea acestui proiect şi publicarea lui în Monitorul Oficial şi după scurgerea termenului de şase luni de zile necesar recalculării prevăzute în lege, nicio pensie nu va mai depăşi venitul în calcul. De asemenea, la baza de calcul a veniturilor nu vor mai fi luate în calcul veniturile care nu au caracter permanent şi mă refer la acele prime acordate, se acordau statului ultimele 6 luni sau câştigări de drepturi salariale care se acordau în ultima lună. Nu se mai ia în calcul doar ultima lună, ci pe o perioadă de 12 luni, dacă vorbim de magistraţi din ultimii 10 ani şi tot de la 6 la 12 luni pentru tot sistemul militar în ultimii cinci ani”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Guvernul a decis să taie pensiile de serviciu, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii cei care au pensii de serviciu trebuie să depună o cerere la angajator în care să precizeze baza de calcul, respectiv cele 12 luni consecutive din utimii 10 ani de activitate înainte de pensionare, în caz contrar baza de calcul va fi data de ultimele 12 luni de activitate. (G.S.)

Articolul precedentDacă nu sunt bani, măcar să nu muncim: 15 zile libere legale în 2023!
Articolul următorPrețul libertății: un telefon, două pachete de țigări și 30 de lei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.