0:00

Gripa aviară face necazuri în Bacău, Iaşi şi Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiJoi, 2 februarie, la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ a avut loc o videoconferință, în care s-a subliniat faptul că, la nivel naţional, sunt 12 județe unde sunt cazuri confirmate de gripă aviară la păsări. În Regiunea Nord-Est (RNE) sunt semnalate astfel de situaţii în Bacău, Neamţ și Iași.

La videoconferinţă s-a subliniat că măsurile sunt limitative (în cazul manifestării virusului la păsările sălbatice) și au în vedere menținerea zonei de control, în cadrul căreia se impune limitarea contactului între păsările sălbatice care populează zona și oameni, păsări domestice din gospodăriile populației și/sau exploatațile nonprofesionale și comerciale. DSVSA Neamț a organizat și o întâlnire cu medicii concesionari în cadrul căreia a stabilit o monitorizare atentă a celor 6 ferme-exploatații comerciale de păsări.

„De la începutul anului au fost trimise spre analiză la Laboratorul Regional de Referință  de la Iași, 15 lebede și o lișiță. Din primele probe – 2 au fost negative, 3 au fost pozitive pentru prezența virusulului, confirmate și de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) București. În ultima perioadă au fost trimise la Iași mai multe probe dintre care, în 7 cazuri se confirmă suspiciunea de gripă aviară, la 7 lebede (semnalate pe Lacul Bâtca Doamnei și Zona Reconstrucția). Toate aceste cazuri au fost trimise la București, pentru confirmare sau infirmare. Pe data de 1 februarie au fost trimise la Iași probe de la 3 lebede și o lișiță (aceasta din urmă găsită pe Lacul Pângărăcior)”, precizează Prefectură Neamţ.

„Menținem o stare de vigilență pe tot teritoriul județului, mai precis în toate unitățile administrativ-teritoriale care au luciu de apă populat cu păsări sălbatice. Planul aprobat a coordonat mai eficient eforturile instituțiilor și autorităților implicate şi acest lucru va fi menținut până la încheierea perioadei în care se manifestă fenomenul”, a declarat prefectul Niculina Dobrilă. (ZCH NEWS)

Articolul precedentCopilă, de la săniuș, pe masa de operație
Articolul următorAZI Cuplaj voleibalistic la Polivalenta Piatra Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.