0:00

Greva generală în învățământ ar putea începe în mai puțin de o săptămână, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDupă protestul masiv din capitală din urmă cu câteva zile (amănunte aici), nemulțumirile cadrelor didactice nu au fost rezolvate și situația pare că a ajuns la un moment critic. Liderii a trei federații sindicale, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au anunțat într-o conferință de presă de astăzi, 16 mai, că membrii au votat pentru greva generală care ar putea începe de luni, 22 mai.

„În greva de avertisment de miercuri (n.r. 17 mai): nu se va desfășura niciun proces educativ, dar copiii. vor fi supravegheați în intervalul 11-13”, au anunțat liderii sindicali.

Simion Hăncescu, lider al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ: „Dragi părinți vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru ai determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ și pentru viitorul copiilor dumneavoastră. Dragi elevi să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest este o acțiune îndreptățită a noastră o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare sistemul educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară”.

Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: Astăzi forța colegilor noștri e îndreptată împotriva celor care ne-au umilit și mințit atât amar de timp. Nu mai putem accepta să fie menținut un statut social care nu e corespunzător

Vom face tot ce ține de noi ca să-i facem să înțeleagă că așa nu se mai poate

Mesaj pentru colegii care nu participă la protest: tăcerea nu lucrează în favoarea lor, ci a guvernanților

Recomandăm părinților să țină copiii acasă, e mai înțelept decât să vină și să nu aibă cine să stea cu ei. Grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează.

Se vorbește despre înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se ajunge acolo, guvernanții vor plăti”.

Anton Hadăr, lider al Federației Sindicale Alma Mater: Alma Mater va participa la această grevă generală alături de federațiile din preuniversitar. Guvernanții sunt în situația în care se bat pe portofolii, noi ne vom continua protestele.

În universități avem procentaje de peste 70% chiar și peste 80% într-o universitate, avem și procentaje foarte mici în unele universități.

În următoarele două săptămâni intrăm în sesiune, se poate să fie examene anulate, amânate.

Tare mă tem că de proiectul România Educată se va alege praful. (…) Astăzi vin cei cu notele cele mai mici, trebuie să avem grijă la așa ceva. Aceasta e marea problemă a noastră, salarizarea în educație. Evident că ne interesează și partea de infrastructură (…)”, au fost declarațiile liderilor sindicali citate de edupedu.ro.

M.N.

Articolul precedentFără închisoare pentru uciderea unui copil
Articolul următorComunicat de presă ISJ Neamț privind activitatea școlară pe durata desfășurării Grevei de avertisment  din data de 17.05.2023
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.