0:00

Profesorul şi publicistul Gheorghe Tomulescu s-a născut la 26 aprilie 1895 în Vânători-Neamţ. A făcut clasele primare la şcoala din sat şi Şcoala Normală din Constanţa, apoi studii la Facultatea de litere şi filosofie.

A fost învăţător în comuna Răuceşti, director al Şcolii nr. 5 Mixtă Piatra Neamţ, director al Şcolii de băieţi, nr. 1, Constanţa, institutor al Şcolii de aplicaţii Constanţa, profesor de pedagogie, de istorie, de geografie economică la şcoala comercială, inspector şcolar de circumscripţie la Neamţ, Baia şi Câmpulung. A fost inspector şcolar la Bucureşti şi inspector general în Ministerul Învăţământului. A ieşit la pensie în anul 1956.

A avut contribuţii substanţiale la dezvoltarea şi perfecţionarea sistemului de învăţământ românesc. A publicat “Populaţia Dobrogei” (1930), “Contribuţii didactice şi metodice porivitoare la predarea religiiei în şcoala primară. O metodă a predării religiei” (1933), “Despre întocmirea monografiei satului” (1939), “Monografia Cetăţii Hotin” (1939). Gheorghe Tomulescu cerea, prin articolul “La noi şi la alţii”, din 1936, depolitizarea personalului didactic.

A publicat mai multe manuale de geografie: “Geografia judeţului Neamţ”, Geografia judeţului Bacău”, Geografia judeţului Constanţa”. A fost distins cu Medalia Fundaţiei culturale “Principele Carol”, Medalia Serviciul Social, Ordinul “Corona României în grad de cavaler” (1933). A primit Adresă de mulţumire din partea Ministerului Educaţiei naţionale, în anul 1940, pentru contribuţia sa la dezvoltarea învăţământului românesc. S-a stins din viaţă în anul 1988, la Piatra Neamţ. (N.S.)

Articolul precedentSculptorul Lucian Tudorache, la 49 de ani
Articolul următorTrei străzi din PIDU trebuie refăcute