•  şi în 2014, instituția dă în continuare dovadă de lipsă de transparență
  •  pe 8 ianuarie, ziarul Ceahlăul, marcă înregistrată, a solicitat raportul de activitate pentru anul 2013
  •  am primit, la aproape o săptămână distanță, un răspuns cel puțin ambiguu și nedemn de un departament care pretinde că lucrează de ani buni cu cerințele în regim de știri ale presei
  •  site-ul Gărzii Naţionale de Mediu e în… mentenanţă

Ziarul Ceahlăul marcă înregistrată vă prezenta la începutul lunii decembrie anul trecut o zi obișnuită din interiorul Comisariatului Gărzii de Mediu Neamț, o zi în care, absolut întâmplător, șeful instituției, Iftime Petrariu, lipsea “din motive personale”. Bineînțeles că am mers mai departe și-am încercat să aflăm, totuși, ce interes nemțean deservește această instituție. Pentru început, cu solicitarea de a ne pune la dispoziție raportul de activitate din anul 2013. Această informație nu ne-a fost furnizată nici la ora actuală: “Redacția Ziarului Ceahlăul (Solicitare de presă 08.01.2014): Bună ziua. Am vrea să ştim care sunt obiectivele, planurile de acţiune şi măsurile concrete ce s-au întreprins în interiorul Comisariatului Judeţean de la începutul acestui an şi până în prezent, dar și numărul de posturi disponibile în cadrul instituţiei dumneavoastră, funcţiile deţinute de fiecare ocupant în parte, remuneraţia lunară, declaraţiile de avere şi de interese, în punctele este cazul.“

Am primit, în schimb, la aproape o săptămână distanță, un răspuns cel puțin ambiguu și nedemn de un departament care pretinde că lucrează de ani buni cu cerințele în regim de știri ale presei:

“Urmare a e-mailului d-voastră din data de 08.01.2014, prin care ne solicitaţi informaţii concrete referitoare la obiectivele, planurile de acţiune şi măsurile întreprinse de Serviciul Comisariatului Judeţean Neamţ al Gărzii Naţionale de Mediu de la începutul anului şi până în prezent, vă informăm că la nivelul instituţiei se lucrează la întocmirea raportului de activitate pentru anul 2013, la arhivarea documentelor, se desfăşoară acţiuni pregătitoare pentru desfășurarea activității de inspecție și control aferentă anului 2014, inclusiv pentru soluționarea unor sesizări și s-a asigurat serviciul de permanență, dar în această perioadă nu au fost semnalate evenimente care să producă un impact semnificativ asupra factorilor de mediu.”

informatii publice Ziarul Ceahlaul

Cum spuneam, nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Mai mult, din același comunicat:

“Deoarece site-ul Gărzii Naționale de Mediu (www.gnm.ro) este în mentenanță, datele referitoare la organigrama Comisariatului Județean Neamț, remunerațiile angajaților, declarațiile de avere și de interese, vă pot fi furnizate de către Serviciul de Resurse Umane din cadrul Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu”.

Concret, după aproape o săptămână de la solicitare, comunicatul cu pricina ne trimite DIN NOU ÎN ALTĂ PARTE. La serviciul de resurse umane al instituției de la București. Am sunat imediat la acest departament unde ni s-a precizat că informațiile referitoare la organigramă pot fi făcute publice doar dacă se primește acordul din partea biroului de presă. Ca o ironie a sorții, comunicatul remis către redacția noastră a fost remis tocmai de biroul de presă al înaltei instituții centrale, ca dovadă că departamentele de la București nici nu s-au sinchisit să-și comunice între ele solicitările care le revin din teritoriu.

Garda de Mediu Neamț: ziua trece, leafa merge

Pentru că i-am acuzat în repetate rânduri de lipsă de transparență și de o proastă comunicare în ce privește activitatea decizională și nu numai, Comisariatul Gărzii de Mediu Neamț pozează în continuare în postura de victimă și se declară telefonic legați de mâini și de picioare când vine vorba de comunicare, întrucât orice informație legată de activitatea lor trece inevitabil prin sita extrem de atentă a mai marilor colegi de la București.

Deja la jumătatea lunii ianuarie 2014, încă așteptăm raportul de activitate pe anul trecut. Îl vom publica în varianta integrală.

(VA CONTINUA)

Ioana HAGI-STAN

1 COMENTARIU

  1. Oalta institutie infiintata pt. a indestula buhaii politici si binenteles sperietoare pt. adversarii politici care sunt la mana garzii de mediu! In rest, o adunatura de petrecareti incumetriti, care mimeaza exercitarea unor atributii de serviciu si incaseaza o leafa frumoasa moca!

Comments are closed.