pietricica turism

bani 01Guvernul României a suplimentat, miercuri, 18 mai, plafonul de garanții, pentru anul 2016 al Programului „Prima casă” cu 500 de milioane de lei.

Propunerea a aparţinut Ministerului Finanțelor Publice.

„Măsura răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica  volumelor garantate în cadrul programului și de adoptarea legislației privind darea în plată. Hotărârea de Guvern introduce prevederi în cadrul Programului «Prima casă», în scopul responsabilizării instituțiilor finanțatoare participante. Finanțatorii eligibili participanți în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanțări garantate dacă acestea conduc la depășirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluționare a acestor situații revine în totalitate finanțatorului”, se menţionează într-un comunicat al Guvernului.

Aceste precizări au fost introduse pentru a fi preîntâmpinate situații care să conducă la încurajarea clienților să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privința sursei de finanțare și garantare.

De la inițierea Programului „Prima casă”, în 2009, până la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanții, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanțări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate.

Pe parcursul dezbaterii inițiativei legislative parlamentare privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, în primele 4 luni ale anului 2016  a crescut cererea pentru acordarea de garanții în cadrul Programului.  În anul 2016, până la data de 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanții în valoare de 1,2 miliarde de lei, față de perioada similară a anilor 2015 și 2014, în care au fost acordate garanții în valoare de circa 668 milioane de lei și respectiv 536 milioane de lei.

Ministerul Finanțelor Publice va monitoriza indicatorii pieței creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare și va anunța strategia pe termen mediu privind derularea Programului „Prima Casă”, astfel încât, acest program să nu producă distorsiuni asupra pieței. (ZCH NEWS)