ÎPS Teofan, invitat de onoare la Seminarul Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎnaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va participa luni, 23 mai, la slujba Sfintei Liturghii, care va fi oficiată, cu începere de la ora 9:00, în Biserica ”Sf. Împărați Constantin și Elena” – Gara Veche – din Piatra-Neamț.

Prilejul îl constituie invitația făcută de reprezentanții Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Împărați Constantin și Elena” Piatra-Neamț care, aflați la ceas aniversar, vor sărbători împlinirea a 20 de ani de la înființarea primei clase cu profil teologic de nivel preuniversitar din municipiul de la poalele Pietricicăi.

În acest sens, părinții profesori și elevii de la Seminar au pregătit și un program special dedicat acestui moment deosebit din viața instituției amintite.

„Împlinirea a 20 de ani semnifică o vârstă care a depășit-o pe cea a majoratului și care se îndreaptă spre o vârstă a maturității. A unei maturități care s-a reflectat în procesul instructiv-educativ, în pregătirea religios-morală a absolvenților școlii noastre, dar și în activitatea noastră, a cadrelor didactice. Trebuie să spunem că, pe lângă perioada de acomodare pe care o are fiecare elev, în momentul în care pășește într-o nouă instituție de învățământ, și noi, cadrele didactice, parte din cele care suntem titulare ale Seminarului Teologic, ne-am început misiunea noastră ca dascăli în această școală. Iată că ajungem ca, după cei 20 de ani de activitate, să ne bucurăm de roadele muncii noastre, așa după cum pot să invoc exemplul unui pom, care, întâi de toate, trebuie să fie plantat. Și această plantare simbolică a Seminarului Teologic a avut loc în anul 1996 și a crescut, de la an la an, încât a ajuns să facă roade. Și roadele nu sunt altceva decât slujitori ai altarelor noastre străbune ortodoxe. Nu pot să nu menționez și un alt aspect al roadelor muncii noastre, legat de faptul că nu toți absolvenții seminarului au urmat facultatea de teologie, însă cu toate acestea, astăzi, mărturisesc ei înșiși că le face o deosebită bucurie să spună că pregătirea lor, la nivel liceal, a avut loc în cadrul unei unități de învățământ teologic care și-a pus amprenta, mai ales, în formarea lor morală și religioasă. Aceștia se constituie astăzi, nu numai în cetățeni de onoare ai țării, dar și în calitate de fii credincioși ai Bisericii noastre Ortodoxe strămoșești”, a precizat Pr. prof. Dan-Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Ortodox ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra-Neamț.

Program aniversar:

  1. Vineri, 20 mai, ora 13 – susținerea de referate, având ca teme: ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” în istoria creștinismului;

ora 14 – lansarea expoziției de grafică și pictură a elevilor seminariști ”Limbajul plastic – Rațiune și sentiment” (holurile Seminarului);

ora 17 – slujba Vecerniei în sobor – preoți profesori și preoți din Piatra-Neamț (Biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”, cartier Gara Veche).

  1. Sâmbătă, 21 mai – ora 8 – slujba Utreniei, Acatist și Sfânta Liturghie;

ora 12 –Mini-concert de cântări religioase.

  1. Luni, 23 mai, ora 9 – Sfânta Liturghie Arhierească;

– cuvântări aniversare (ÎPS Teofan, primar, inspector școlar general, director);

Vizitarea Școlii Gimnaziale Nr.1 (viitoarea substructură a Liceului Teologic Ortodox). (M.T.)

Articolul precedentPompierii voluntari au parcursul profesional reglementat
Articolul următorGaranţiile pentru „Prima Casă”, suplimentate cu 500 de milioane de lei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.