0:00

La dispoziţia superiorilor, veterinarii nemţeni caută E.Coli în carne! Ce unităţi au interdicţie de la DSV?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDirecţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Neamţ se raliază, în baza dispoziţiilor transmise de către ANSVSA, la Planul Naţional de Control  pentru determinarea prevalenţei E.Coli în “carnea proaspătă de bovine/ovine, carnea tocată şi carnea preparată provenită de la aceste specii (de la una din specii sau amestec de carne de la ambele specii). Implementarea constă în prelevarea unui număr de probe, prestabilit de ANSVSA, respectiv Direcţia Siguranţa Alimentelor de Origine Animală, din tipurile de unităţi stabilite de autoritatea centrală”, a precizat, într-un comunicat de presă, dr. Sorin Ulea, director executiv al DSVSA Neamţ.

DSVSA Neamţ urmează a preleva, în perioada iunie-decembrie 2016, 18 probe, din tot atâtea obiective. Este vorba, mai precis, de 6 probe de carne preparată (pastă mici, hamburgeri, frigărui, cârnaţi proaspeţi, carne marinată, etc) din supermarketuri, 5 probe carne proaspătă provenită din măcelarii/magazine şi 7 probe de carne tocată prelevate din carmangerii înregistrate sanitar-veterinar în Neamţ

La dispoziţia superiorilor, veterinarii nemţeni caută E.Coli în carne! Ce unităţi au interdicţie de la DSV?, ZCH NEWS - sursa ta de informații“Stabilirea unităţilor din care se va realiza prelevarea acestor probe se va realiza în baza unei analize de risc (specificul unităţilor, aprovizionarea cu  loturi aparţinând unor mari producători de carne de bovine/ovine, existenţa unor antecedente în istoricul unităţilor, etc). Prelevarea probelor se va realiza de către medicii veterinari oficiali din cadrul Circumscripţiilor Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi/sau de medicii veterinari angajaţi în conformitate cu Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 64/2007, modificat şi care asigură controlul oficial în unităţile stabilite în cadrul programului”, a mai declarat dr. Sorin Ulea.

Probele prelevate vor fi dirijate către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) Bucureşti, unde vor fi testate în conformitate cu specificaţiile tehnice descrise de EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor). În cazul izolării E.Coli verotoxigene (VTEC) confirmată în baza buletinelor de analiză emise de IISPV, carnea tocată de bovine şi ovine, carnea tocată amestec, care conţine carne de bovine şi/sau ovine, precum şi carnea preparată de bovine şi ovine se va confisca şi distruge.

La dispoziţia superiorilor, veterinarii nemţeni caută E.Coli în carne! Ce unităţi au interdicţie de la DSV?, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn ultimii 3 ani, conform site-ului ANSVSA, DSVSA Neamţ a dispus interzicerea activităţii doar la unităţi care se ocupă cu vânzarea de produse de origine non-animală.

Este vorba de 9 societăţi comerciale, iar toate ordonanţele de interzicere a activităţii sunt din 2015, cu o singură excepţie (LEMON QUALITY IMPORT-EXPORT – 2013).

Cele 9 societăţi comerciale sunt: SC LEMON QUALITY IMPORT-EXPORT SRL (depozit Piatra Neamţ), SC NICO BELL PAN SRL (brutărie Doljeşti), SC STEFEL PRODUCT SRL (covrigărie Roznov), SC IMPERIUM FRUIT SRL (depozit legume-fructe Piatra Neamţ), SC DIO NATURA SRL (magazin produse naturiste Piatra Neamţ), SC DEL REY COMPANY SRL (bar Săvineşti), SC CORDIAL SRL (depozit alimentar Alexandru cel Bun), SC COSTYANAS PRODCOM SRL (secţie fabricare covrigi şi fursecuri Piatra Neamţ) şi SC TERA GRUP SRL (brutărie Piatra Neamţ). (ZCH NEWS)

Articolul precedentGaranţiile pentru „Prima Casă”, suplimentate cu 500 de milioane de lei
Articolul următorApa Serv: „S-a reluat furnizarea apei potabile din sursa Bâtca Doamnei”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.