0:00

Sâmbătă, 2 iulie, la ora 18:00, la Centrul de Agrement Oglinzi (Băile Oglinzi) a fost sărbătoare. S-a deschis oficial Tabăra Oglinzi, în prezența copiilor, de origine română, din Republica Moldova și Ungaria. Tabăra internațională se află la prima ediție și face parte din Programul ARC, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și a Direcţiei Județene pentru Sport şi Tineret (DJTS) Neamț, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului.

La eveniment au participat oficialități cu rang de ministru, subsecretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Lucian Mircescu, Dan Stoenescu, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, dar şi Niculina Dobrilă, prefectul de Neamț, Elena Dinulescu, director general în Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, primarul Daniel Harpa, Cătălin Roșca, din cadrul Ministerului Agriculturii – Direcția Generală de Dezvoltare Rurală și Cooperare. Gazda evenimentului a fost Gheorghe Paisa, directorul DJTS Neamț.

„Îmi face o deosebită plăcere să iau parte la această deschidere a taberei. Urez bun venit la Neamț copiilor și profesorilor din Republica Moldova și Ungaria. Acest proiect reprezintă puntea pe care o construim pentru ca tinerii de pretutindeni să se cunoască, să-și cunoască rădăcinile”, a spus prefectul Niculina Dobrilă.

„Felicitări pentru dansul copiilor din Neamț. Salutări copiilor români din Republica Moldova și Ungaria. Salutări profesorilor. Mulțumesc autorităților locale, doamnei prefect, domnului primar Harpa și celor de la DJTS Neamț, principalii noștri parteneri. Tabăra ARC este un program de suflet, un program la care țin foarte mult. Transmit un salut din partea Guvernului României și anume că, nouă ne pasă de dv. Am decis să alegem Tabăra Oglinzi , în cadrul acestui proiect, datorită istoriei seculare a acestui ținut minunat. Programul ARC va continua în acest an și la Sulina județul Tulcea”, a declarat Dan Stoenescu ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.

„Este o experiență inedită. Statul român nu administrează doar granițe, ci și comunități, oameni. Încercăm să păstrăm legătura între românii de aici și comunitățile de români din afara țării. Aici este un loc îmbibat de istorie. O parte din spiritualitatea românească o putem găsi aici. Este un loc de pelerinaj. Și voi sunteți niște pelerini care se întorc în niște locuri reprezentative pentru spațiul românesc”, a spus Lucian Mircescu subsecretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.

„Astăzi, Târgu-Neamț este într-o triplă sărbătoare. Avem trei zile de sărbătoare dedicată marelui voievod Ștefan cel Mare. Am organizat Zilele Cetății Neamțului și, o dată cu Festivalul Medieval, acum, sărbătorim și acest eveniment dedicat românilor de pretutindeni. Ședere plăcută în Târgu-Neamț și vă aștept la poalele Cetății Neamțului să sărbătorim împreună”, a precizat primarul Daniel Harpa.

„Vă transmit mesajul domnului ministru Achim Irimescu, care vă dorește bun venit și revenit, după această întâlnire. În anii următori se va duce vestea că, aici, nu este doar o a doua casă a dv, ci este și un loc la care vă veți întoarce cu copiii dv. Felicitări organizatorilor și dorim să venim și la alte ediții”, a spus și Cătălin Roșca reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Ospeții s-au delectat, în continuare, cu un spectacol folcloric oferit de Ansamblul „Ozana” din Târgu-Neamț. (C.T. STURZU)

Articolul precedentAzi la EURO 2016: Franţa – Islanda (22:00)
Articolul următorACTUALIZARE Maşină răsturnată în comuna Dumbrăveni * Şoferul consumase băuturi alcoolice
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.