Parcarea etajată de la Piața Centrală a fost inaugurată, oficial, la începutul acestei săptămâni, la finalul unor lucrări care au început, teoretic, în 2012, iar practic în 2014. Până pe 1 iulie, accesul (cu tot cu parcare) va fi gratuit, după care se va aplica tariful stabilit în cazul tuturor parcărilor publice din Roman.

Parcarea etajată din fața Halei Centrale din Roman s-a făcut pe o structură metalică și beton și are o suprafață total construită de 1.110 metri pătrați. Sunt 26 de locuri de parcare la parter și 23 la etaj, plus 3-4 locuri de standby. Parcarea veche avea doar 25 de locuri, datorită insulelor de beton. Aceasta nouă are rampă de acces dinspre strada Sucedava și rampă de ieșire înspre strada Aprodul Arbore. Este prevăzută și cu o scară metalică pentru acces pietonal. Întreaga structură metalică este zincată, deci protejată împotriva coroziunii. Lucrările au fost adjudecate prin licitație de o asociație a două firme romașcane, SC Contact Stil SRL și SC Modern Construct SRL și au costat 1.176.000 de lei. Dintre detaliile tehnice, am reținut că s-a prevăzut o instalație pentru preluarea apelor pluviale, cu rigole zincate, care deversează într-o rețea de canalizare de 160 mm, dar și că parcarea este iluminată pe timp de noapte,cu o instalație cu led-uri.

„A fost o lucrare complexă, datorită terenului de fundare, fiindcă aici, pe o înălțime de 2,5 metri, a fost teren de umplutură, a fost descoperit și un beci și erau și niște rețele vechi, a declarat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

”Sistemul modern de parcare, existent în orașele mari, de astăzi există și la Roman. Este o lucrare de avangardă – în foarte puține orașe de dimensiunea Romanului există parcări etajate sau subterane. Era necesară această parcare, zona pieței fiind foarte solicitată, iar numărul mașinilor din Roman, față de anul 1989, a crescut de 24 de ori. De când sunt primar, am amenajat peste 3.500 de locuri de parcare. Sumele încasate la această parcare vor fi utilizate de Servicul Administrare Parcări, Monitorizare Drumuri, Alei”, a adăugat edilul.

După cum spuneam, parcarea va fi gratuită până pe 1 iulie, dată după care va fi instituit tariful de 1 leu pe oră, până la ora 17, după care va fi gratuit, până dimineața, la ora 8, astfel încât posesorii de autoturisme din blocurile învecinate să poată parca peste noapte în parcarea etajată. (Dan AILINCĂI)

Articolul precedent”PSD are cea mai bună echipă, propune cele mai bune proiecte pentru județul Neamț
Articolul următorPloile au făcut prăpăd în Bacău şi Vaslui
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.