Miercuri seara, între orele 17:30 și 21:00, în Municipiul Roman, s-a desfăşoarat un exerciţiu de alarmare publică pentru simularea situaţiei producerii unui cutremur. Scenariul exercițiului a presupus că, la ora 17:30, în Roman s-au făcut simțite efectele unui seism cu intensitatea de 6,8° pe scara Richter. Primarul municipiului a convocat imediat Comitetul local pentru Situații de Urgență, care a analizat informațiile primite până la acea oră și a dispus măsurile de acțiune care se impuneau. Din informațiile sosite din teren, reieșea că imobilul care adăpostește Clubul Uzinei de Țevi a suferit avarii la structură, că s-a declanșat și un incendiu, că au căzut planșee și există victime prinse sub dărâmături.
S-au dat dispozițiile necesare și s-a acționat sistemul de alarmare a orașului. Conform procedurii, semnalul ”ALARMĂ LA DEZASTRE” se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.
La fața locului, s-au deplasat echipaje de pompieri, ambulanțe, poliție locală, jandarmi și poliție rutieră. S-a blocat circulația rutieră pe un sens pe drumul european E85 între intersecțiile cu strada Cuza Vodă și cu Bulevardul Nicolae Bălcescu, în vederea desfășurării echipamentelor și utilajelor de intervenție. Pompierii au procedat cu maxi mă rapiditate la stingerea incendiului care cuprinsese o latură a clădirii. Militarii ISU au consolidat fațada clădirii avariate cu dispositive pneumatice special și echipele de salvatori, constituite din voluntarii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din primăria Roman, militari ISU și echipe de pe ambulanțe au pătruns în clădire. S-au descoperit 7 victime, care au fost evacuate la un cort montat în apropiere, unde li s-a acordat primul ajutor și de unde au fost preluate de ambulanțe și transportate la spital. Echipe de muncitori de la firme de construcții au evacuat dărâmăturile, degajând spațiul.
La ora 20:45, constatându-se că efectele imediate și cele mai grave au fost puse sub control, s-a dat dispoziția pentru introducerea semnalului ”ÎNCETAREA ALARMEI”, care constă dintr-un sunet continuu cu durata de 2 minute. Sistemul de alarmare este unul modern, comanda sirenelor se face de pe un laptop, iar verificarea funcționării fiecărei sirene în parte se face instantaneu în sistem online.
Colonelul Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț, a tras concluziile exercițiului în prezența tuturor participanților, felicitând formația ISU Roman și pe voluntari pentru modul cum au acționat și mulțumind celorlalte instituții participante. ”Exercițiul s-a desfășurat în condiții foarte bune, vasta experiență a Detașamentului de la Roman și a voluntarilor și-a spus cuvântul; s-a văzut că fiecare știe exact ce are de făcut și că face cu promptitudine și precizie. Efectele seismului au fost gestionate foarte bine, văzându-se foarte buna colaborare între detașamentul de Pompieri și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. De asemenea colaborarea cu Serviciului de Ambulanță a fost foarte bună. Acum, dacă ne referim la seisme, opinia mea este că trebuie luate niște măsuri aici, la Roman, cum ar fi cartografierea acelor ”hrube” care, în unele zone, sunt așezate suprapus, pe trei nivele și s-ar impune deci evaluarea acestei rețele de hrube, astfel încât măsurile care se iau pe construcții să fie mult mai bine fundamentate pe rezistența și capacitatea de a face față unui seism”, ne-a declarat în exclusivitate colonelul Ioan Nițică, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.
Dan AILINCĂI