Pietrenii nu se grăbesc să cumpere carne de miel pentru Paşte. Comercianţii susţin că vânzările sunt scăzute, deoarece pensiile şi salariile nu au fost încă achitate. În acest an, crescătorii de pe Valea Muntelui ţin la preţ – 20 lei/kg carnea de miel sau ied, carcasă. Acelaşi preţ este înregistrat şi în pieţe, când vine vorba de carcasă întreagă, iar dacă se cumpără cantitate mai mică preţul ajunge şi la 24 lei/kg. Sunt mulţi nemţeni care înlocuiesc mielul sau iedul cu carnea de vită sau porc, din mai multe motive: lipsa banilor, numărul scăzut al celor aflaţi la masă şi greutatea prea mare a mielului sau, pur şi simplu, ţine de gustul fiecăruia.
Crescătorii de ovine şi caprine nemţeni au găsit şi o metodă modernă pentru a-şi vinde marfa. Cu un simplu “click” şi accesarea unei pagini de pe internet poţi cumpăra mielul viu. Preţurile sunt cuprinse între 10 şi 13 lei/kg. Şi cum unora nu le place carnea de miel sau ied, se optează pentru friptura de viţă, porc sau peşte. Este şi mai ieftin. Carnea de vită se vinde cu 9 până la 14 lei/kg, iar cea de porc poate ajunge până la 18 lei un kilogram.
Autorităţile sanitar-veterinare atrag atenţia populaţiei în această perioadă să achiziţioneze carne şi produse din carne doar din locuri autorizate, pentru a nu petrece sărbătorile pascale pe un pat de spital. Din meniul pascal nu lipsesc tradiţionalele ouă roşii, însă atenţie de unde le cumpăraţi. În magazine un ou costă între 0.45 şi 0.55 bani, iar în piaţă, la gospodari, poţi plăti şi 0.80 lei. Important este şi modul de depozitare. Ţăranii le vând în locuri improvizate, în soare, iar pericolul de îmbolnăvire este mare. Şi cum de la masă nu lipsesc produsele de patiserie, gospodinele trebuie să scoată din portofel 22 lei pentru un kilogram de brânză de vaci, pentru că pasca nu lipseşte de pe masă sau să plătească între 16 şi 25 lei pentru un produs gata făcut. Cât priveşte vopseaua pentru ouă, oferta este la fel de generoasă. De la 1,5 lei pliculeţul de Gallus şi până la 15 lei cutia, cu mai multe culori sidefate. Cea tradiţională cu frunze de ceapă uscată rămâne cea mai ieftină. (Gianina BUFTEA)