În ultima vreme, presa, în special “Mesagerul de Neamț și de Roman”, a “atacat” subiectul asfaltărilor străzilor din Roman. Și întotdeauna primarul Lucian Micu a ținut să transmită imaginea unui edil stăpân pe termeni și pe situație și care are totul sub control.
La sesizările în legătură cu calitatea slabă a lucrărilor de asfaltare, domnul Micu a asigurat ziariștii că există mijloace punitive, respectiv că primăria nu semnează recepția lucrărilor.
Chestiunea în sine este un fel de praf în ochii celor care privesc, fiindcă – conform legislației în vigoare – prin nesemnarea recepției lucrărilor constructorul nu pierde decât o infimă parte din garanția de bună execuție depusă de el într-o bancă la începutul lucrărilor. Și, la un calcul simplu, este o chestiune pe care asfaltatorii și-o asumă din start, deoarece, la 1-2 miliarde de lei vechi câștigați pe o lucrare, o pierdere de 10-20 de milioane de lei vechi este o nimica toată.
Ciudat este că, discutând despre bulevardul Nicolae Bălcescu din Roman, asfaltat în toamna trecută de firma IMROM și care arată ca în imagini, domnul Micu pare ”să țină cu ursul” (cu IMROM adică): “Pe bulevardul Nicolae Bălcescu, după ce s-au terminat lucrările, anul trecut, constructorul, pe cheltuiala sa, a mai turnat un covor asfaltic. Și atunci, automat, canalele au rămas mai jos. Și noi urmează, în perioada imediat următoare, să le ridicăm în cote. Fiindcă peste tot unde se toarnă covor asfaltic, ridicare în cote a capacelor de canal e în sarcina primăriei”.
“Tehnologia” (dacă o putem numi astfel) e ciudată: adică primăria plătește o firmă să repare o stradă prin turnarea unui covor asfaltic, dar canalele rămân în grija primăriei…
Și atunci, pe strada “1 Decembrie 1918”, pe care – tot anul trecut – tot firma IMROM a turnat covor asfaltic, de ce nu a ridicat canalele primăria și a dat dispoziție primarul Micu firmei să execute lucrarea?
Poate că așa era proiectat, dar n-a ieșit cum trebuia.
Alte fotografii: