Ionuț Nistor, liderul Solidaritatea Sanitară Neamț, spune că astăzi, 25 aprilie, se ia o decizie la București în privința calendarului acțiunilor de protest organizate de a doua federație reprezentativă a sindicatelor din Sănătate.

“Sunt la București, la Consiliul de coordonare, și se va lua o decizie privind protestele. În principiu, ne solidarizăm cu acțiunile de protest ale Sanitas, urmează să hotărâm exact ce vom face. În paralel, strângem semnături pentru greva generală”, ne-a declarat liderul Solidaritatea Sanitară Neamț.

Mitingul Federației Solidaritatea Sanitară se va desfășura tot în ziua de 26 aprilie, începând cu ora 12:00. Protestul “împotriva «creșterilor salariale» care scad veniturile angajaților” va avea loc după cel organizat de Federația Sanitas, care începe la ora 11:00.

Sindicaliștii de la Solidaritatea Sanitară protestează pentru:

  • Respectare principiului drepturilor câștigate pentru toate categoriile de salariați în privința salariilor de bază și a sporurilor pentru condițiile de muncă.
  • Acordarea drepturilor prevăzute în Regulamentul de sporuri prin acordarea sporurilor raportate procentual la salariul de bază cel puțin la nivelul procentelor pe care salariații le aveau anterior.
  • Respectarea principiului echității în sistemul de salarizare din sănătate prin creșterea salariilor de bază ale tuturor categoriilor de angajați din sănătate începând cu data de 1 martie 2018.
  • Plata tuturor sporurilor și a drepturilor asociate salariului de bază prin raportare la salariile de bază actuale.
  • Onorarea tuturor angajamentelor de creștere a salariilor angajaților din Sănătate asumate prin programul de guvernare.
  • Respectarea dreptului tuturor salariaților din sănătate care lucrează în condițiile de muncă prevăzute în HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri) la sporurile corespunzătoare, indiferent de categoria profesională din care fac parte.
  • Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă de la nivel de sector sanitar. (C.I.)