16 companii din regiunea Moldovei au fost premiate, miercuri, 25 octombrie, la Iași, în cadrul Galei „Campioni în Business”, pentru rezultatele remarcabile obținute în ultimul an. Ediția din 2017 s-a desfășurat la Congress Hall, Sala Rossini, și a reunit peste 100 de oameni de afaceri locali, reprezentanți ai mediului bancar, antreprenori, consultanți de business și analiști. Au participat reprezentanții inițiatorilor proiectului: Șerban Roman (Country Director, Enterprise Investors), Anca Petcu (Director Executiv Rețea Corporate, BCR), Mihai Anița (Partener, Liderul Echipei de Servicii pentru Companiile Antreprenoriale și Afacerile de Familie, PwC România) și Irina Anghel-Enescu (Fondator și Președinte Triple Helix). Pe scena Galei de anul acesta au urcat doi invitați speciali: actorul Marius Manole, care a vorbit publicului despre performanță și drumul către aceasta și Ana Maria Brânză, campioana olimpică la scrimă, care le-a vorbit invitaților despre succes și provocările întâlnite de-a lungul carierei sale. Discursurile lor au fost urmate de un duel demonstrativ al lotului junior feminin de la Centrul Național de Sabie, Iași.

„Conform unei analize realizate în cadrul proiectului «Campioni în Business» pe cele mai mari 2.850 de companii antreprenoriale din România, 13% dintre acestea își desfășoară activitatea în Moldova. Cei mai dinamici antreprenori ai acestei regiuni au înregistrat un ritm de creștere de 9,5% în ceea ce privește cifra de afaceri în 2016 față de 2015 și o majorare a profitului brut de 24,1% față de anul anterior. În plus, cifra de afaceri înregistrată per salariat în 2016 a fost de 477 mii de lei, în creștere cu  1,7% față de 2015”, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.

Totodată, Moldova este regiunea cu cea mai însemnată majorare a numărului de salariați (7,7%), având în 2016 și cel mai mare profit brut per salariat (34 mii lei). În ceea ce privește evoluția profitului net, Moldova a înregistrat o creștere de 25,5%. Cele mai mari companii antreprenoriale din Moldova au înregistrat în anul 2016, o valoare medie a cifrei de afaceri de 93 milioane lei, profit brut de 6,7 milioane lei, profit net de 5,8 milioane lei, 196 salariați și o rată a profitului brut de 7,2%. În topul domeniilor de activitate din această regiune (în funcție de valoarea agregată a cifrei de afaceri) se numără: comerț cu ridicata, comerț cu amănuntul, industria alimentară, agricultura și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului – Enterprise Investors, BCR, PwC România şi Asociația Triple Helix – au premiat cele mai performante 16 companii din regiunea Moldova. Printre criteriile în funcție de care au fost evaluate companiile s-au numărat: evoluția cifrei de afaceri și a numărului de angajați, precum și contribuția pe care companiile premiate au adus-o mediului de afaceri local sau regional în care își desfășoară activitatea. Companiile premiate au fost împărțite în patru categorii, în funcție de cifra de afaceri și de rezultatele obținute în ultimul an.

La categoria „Campioni în Business” cu cifra de afaceri mai mare de 15 milioane de euro au fost premiate următoarele companii:

 • Plantagro-Com, cu afaceri în domeniul agricol
 • Comcereal Vrancea, cu afaceri în domeniul agricol
 • Symmetrica, cu activități de producție de pavele, borduri și rigole

La categoria ‘‘Campioni în Business’’ cu cifra de afaceri între 3 și 15 milioane de euro au fost acordate premii următoarelor companii:

 • Electra, cu afaceri în domeniul echipamentelor electronice
 • Alevia, cu activități în domeniul distribuției de vitamine și suplimente
 • Barleta, cel mai mare producător de ambalaje din hârtie din România

Premii pentru continuitate în derularea afacerilor de succes și a rezultatelor de business excepționale au fost acordate după cum urmează:

 • Agricola Bacău, producător de preparate din carne
 • Te-Rox Prod, producător de scaune auto pentru copii
 • Proinvest Group, activități din domeniul construcțiilor
 • Betty Ice,producător al brandului de înghețată cu același nume
 • Pandora Prod, cu afaceri în domeniul produselor textile
 • Grupul Balcanic,cu afaceri în domeniul fabricării de ambalaje plastice

 Premii speciale acordate în cadrul galei de la Iași din acest an au fost obținute de:

 • Comes, cu activități în domeniul realizării echipamentelor industriale
 • Agricultorul,cu afaceri în domeniul agricol
 • Quatro Group Distribution, cu activități de distribuție a produselor alimentare și a băuturilor
 • Scarom, producător de scări din lemn și metal. (ZCH NEWS)
Articolul precedentMihai Mărgineanu începe turneul naţional cu concerte la Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ
Articolul următorCUPA ROMÂNIEI Aerostar-Dinamo – recomandări pentru spectatori
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.