0:00

Gafă la FC Ceahlăul – 20 de ani în ligă?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

FC Ceahlăul vrea să prezinte lotul echipei antrenate de Vasile Miriuță, în cadrul unui spectacol intitulat ”20 de ani în Ligă”. Show-ul se anunță a fi unul interesant, cu muzică și fotbal de calitate, în care fostele glorii ale formației ce a activat 10 ani neîntrerupți pe prima scenă fotbalistică a țării (între 1993 și 2003) vor da piept cu o selecționată Old Boys ”întărită” cu câțiva politicieni locali. Trupa Phoenix va prezenta noul imn al Ceahlăului, pe care îl vor primi, pe un CD, toți participanții la concert. Organizatorii au gafat, însă, nepermis, alegând un titlu nepotrivit pentru manifestare, deoarece între anii 1993 și 2013, Ceahlăul nu a activat permanent în Liga I.

Fără meci de prezentare

În locul unui meci de prezentare, așa cum se obișnuiște cam în toate campionatele europene, nu neapărat împotriva unei formații titrate, organizatorii au preferat un meci demonstrativ, jucat de fostele glorii ale Ceahlăului, care în vara anului 1999 au făcut o figură frumoasă în Cupa UEFA Intertoto, împotriva celebrei Juventus Torino și o selecționată a foștilor jucători pietreni mai în vârstă, combinată cu câțiva politicieni.  Programul cuprinde în continuare muzică, prezentarea lotului actual al Ceahlăului și, din nou, muzică. Iată cum sună programul conceput de staff-ul administrativ al FC Ceahlăul, ”pas cu pas”:

Ceahlăul – 20 de ani în Ligă (Marţi, 16 iulie 2013)

Ora 19,30 – Deschidere spectacol “Ceahlăul – 20 de ani în Ligă”

Ora 19,50 – Intonarea noului imn al Ceahlăului

Ora 20 – Meci între generaţia Juventus şi selecţionata old boys Ceahlăul şi politicieni nemţeni

Ora 20,30 – Recital Phenomen şi Andreea Palade

Ora 21 – Prezentarea lotului Ceahlăului 2013-2014

Ora 21,30 Recital Heaven

Ora 22,15 Recital Phoenix

Ora 23,45 Încheiere spectacol cu intonarea imnului Ceahlăului

Istoria

FC Ceahlăul, club înființat în anul 1919 la inițiativa unor elevi ai Liceului ”Petru Rareș”, a activat sub mai multe denumiri până în anul 1958: Progresul, Avântul, Recolta, sau Chimia. Din 1959 echipa revine la titulatura de Ceahlăul, iar în anul 1961 promovează în Divizia B. În anul 1993, se consemnează promovarea formației în Divizia A (actuala Ligă I). Au urmat 10 ani de participare în campionatul primei divizii, în care FC Ceahlăul s-a clasat de două ori în a doua jumătate a clasamentului și de 8 ori în prima jumătate. După 10 sezoane neîntrerupte, evenimentul a fost celebrat printr-un joc demonstrativ în anul 2004, cu puțin înainte de campania electorală pentru alegerile locale. Pe data de 3 iunie 2004, odată cu încheierea sezonului 2003–2004, Ceahlăul a retrogradat în Divizia B. Formația pietreană a revenit în prima ligă, în sezonul 2005-2006, când a schimbat culorile din tradiționalul galben-negru, în portocaliu, iar sigla, din capra neagră, în ursul carpatin și a rămas în ”Liga lui Mitică” doar două sezoane, retrogradând în 2008. Ceahlăul și-a continuat evoluția sinuoasă, promovând în 2009 în Liga I, unde a staționat un singur an. Ceahlăul a revenit în Liga I în vara anului 2011, iar sezonul care urmează, 2013-2014, este cel de-al treilea consecutiv ”bifat” de clubul pietrean pe prima scenă a fotbalului românesc .

Palmaresul

Pentru corecta informare a microbiștilor, trecem în revistă palmaresul clubului pietrean:

* 1995: Locul 5 în campionatul Diviziei A și participare în Cupa UEFA Intertoto (a trecut de grupe, dar s-a oprit în turul imediat următor)

* 1999: Două tururi parcurse în Intertoto și două egaluri, 1-1 acasă, 0-0 la Cesena, în turul al treilea, cu Juventus Torino, formația ce a jucat la Piatra Neamț cu 9 jucători care au fost prezenți la Campionatul Mondial din vara anului 2000. La Piatra Neamț a fost un stadion arhiplin, cu aproximativ 12.000 de spectatori. Ceahlăul a deschis scorul în prima repriză după un corner executat de Costel Ilie, prin Scânteie, care a marcat cu capul în poarta unuia dintre cei mai mari portari din lume la momentul respectiv, olandezul Edwin van der Sar. Italienii au egalat, în minutul 58, prin Alessio Tacchinardi. În retur, la Cesena, italienii au dominat, dar nu au reușit să înscrie. În minutul 89, Ceahlăul a ratat șansa calificării, Solomon fiind la un pas de a marca în poarta ”Bătrânei Doamne”. Meciul dintre Ceahlăul și Juventus Torino a fost un eveniment național, deoarece în doi ani consecutivi, echipa pietreană a fost singura formație din România care a ținut capul de afiș al știrilor din sport, în dauna echipelor SteauaDinamo sau Rapid, care nu au reușit în acei ani nici măcar depășirea tururilor preliminarii pentru accederea în cupele europene.

* 2000: Locul 4 în campionatul național, cea mai bună performanță obținută vreodată, în condițiile în care regulamentul stabilit la începutul competiției i-ar fi permis ocuparea locului al treilea. Liga a modificat, însă, regulamentul cu 4 etape înainte de final, permițând echipei Steaua să meargă în cupele europene, în timp ce Ceahlăul s-a mulțumit din nou cu UEFA Intertoto.

”Remember” pentru o generație de excepție

Câmpeanu – Atomulesei (Șoimaru), Grozavu, Alistar (Baldovin), Perjă – Costel Ilie, Marc, Mihai Ionescu, Pantazi – Enache (Solomon) și Scânteie este echipa care, antrenată de Viorel Hizo, a înfruntat-o pe Juventus Torino. Itălienii au venit la Piatra Neamț cu: Van der Saar – Igor Tudor, Ciro Ferrara, Iuliano, Birindelli – Perrotta, Tacchinardi, Pessotto, Bachini – Kovacevic și Amoruso. O echipă pregătită de Carlo Ancelotti, care, la finalul jocului de la Piatra Neamț a fost uluit de îndrăzneala cu care au jucat nemțenii. Trebuie amintit că Ceahlăul a avut la vremea aceea aproape o formație înteagă promovată de la Clubul Sportiv Școlar Olimpia. Coșmarul torinezilor nu s-a terminat la Piatra Neamț, pentru că în returul de la Cesena (italienii și-au programat manșa secundă în stațiunea care pe timpul verii este frecventată de torinezi), portarul Radu Lefter a făcut meciul vieții lui, obținând cea mai mare notă acordată de “Gazetta dello Sport” unui român: 8! În condițiile în care Ancelotti a apelat la Edgar Davids, Oliseh și francezul Thiery Henri, chemați de urgență din concediu, pentru returul contra nemțenilor, Juventus – Ceahlăul s-a terminat 0-0. Am trecut în revistă perfomanța Ceahlăului din respect pentru cititori și pentru fotbaliștii care au realizat-o. Îi veți vedea pe mulți dintre ei la lucru cu ocazia meciului demonstrativ de pe 16 iulie și veți înțelege că joacă fotbal din plăcere. Ei au activat 10 ani în prima ligă fără să fie nevoie ca cineva să încerce, printr-un titlu, să modifice o întreagă istorie.

Gafă la FC Ceahlăul – 20 de ani în ligă?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentEPOCA DE PIATRA NEAMȚ
Articolul următorPe urmele plăieşilor şi haiducilor… pe Ceahlău