0:00

Pe urmele plăieşilor şi haiducilor… pe Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sâmbătă, 6 iulie, echipa proiectului „Pe urmele plăieşilor şi haiducilor”, împreună cu elevi selectaţi din şcolile Grinţieş, Poiana Teiului, Ceahlău şi Pipirig au organizat prima excursie cu scop de cercetare pe muntele Ceahlău şi în imediata sa vecinătate.

Elevii şi profesorii au urcat la amiază pe traseul cel mai accesibil, pe la Fântânele, datorită zvonului iminenţei unei furtuni. De altfel, ploile au fost cele care au întârziat deschiderea proiectului, cei mici fiind mai sensibili la intemperii. Pasul alert, dar cumpătat al munteanului, i-a adus repede la mănăstire, unde ospitalitatea monahală moldovenească a arătat că adăpost se poate afla şi pentru cei neanunţaţi şi întârziaţi. Mai tineri şi mai bătrâni au fost părtaşi la rugăciunile de seară, dar şi la slujba de duminică, după ce trezirea de dimineaţă a oferit posibilitatea unei grăbite drumeţii până pe Toaca, care abia se mai vedea dintre ceţuri. Timpul a permis, după slujbă şi după masă, un coborâş până la stâncile Detunate şi adăpostul lui Ghedeon, iar întoarcerea  s-a făcut pe la Jgheabu’ cu Hotaru’, pentru a trece pe la Stânca Dochiei, a lui Cobal sau Vulturul lui Traian şi, de asemenea, pentru un scurt popas în Poiana Cerebuc, unde a fost cea mai veche sihăstrie a Ceahlăului, ruinată de vremuri şi de oameni, iar astăzi se află o nouă zidire. Pe drumul de întoarcere spre casă, o necesară oprire la Durău, la mănăstire, pentru a admira pictura lui Tonitza şi de-a afla din pisania înşirată pe o placă mare din marmură de la 1931 din porunca mitropolitului Nicodim că aici şi-au aflat adăpost eruditul mitropolit Veniamin Costache şi ziaristul junimist George Panu, un adevărat binefăcător al Durăului.  A fost o lansare inedită a unui proiect inedit. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, echipa managerială va realiza un manual pentru discipline opţionale, care va fi propus în cele 12 şcoli partenere din munţii Neamţului: Grinţieş, Ceahlău, Poiana Teiului, Taşca, Bicazu Ardelean, Bicaz-Mărceni, Liceul Bicaz, Pipirig, Crăcăoani, Hangu şi Buhalniţa. Va cuprinde lecţii de istorie şi geografie locală, religie, ecologie, fiind prezentate monumente istorice şi naturale, poveşti, legende, cele două parcuri: Parcul Naţional Ceahlău şi Parcul Natural Vânători.

Echipa de proiect, condusă de prof. dr. Daniel Dieaconu, cuprinde pe conf. univ. dr. Silviu Costachie, lect. univ. dr. Iulian Săndulache, prof. Cristian Vatamanu şi editorul Viorel Nicolau şi îşi propune ca rezultatul cercetărilor profesorilor şi elevilor din cele 12 şcoli partenere să capete forma unui manual din care elevii să afle despre munţii în care trăiesc şi un ghid care să prezinte itinerarii pentru pelerin şi pentru turist, pentru iubitorul de spirit şi de frumos.

 Pe urmele plăieşilor şi haiducilor… pe Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nicolae SAVA

Articolul precedentGafă la FC Ceahlăul – 20 de ani în ligă?
Articolul următorMiriuţă, mulţumit de rezultate