Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, fostă preşedintă a Asociaţiei Magistraţilor din România, atrage atenţia că justiţia este în pericol de a se lăsa prinsă în… meandrele politicii. Într-un mesaj transmis colegilor de profesie, magistratul din Piatra Neamţ spune că separaţia puterilor în stat poate fi încălcată cu uşurinţă în actualul context, dacă nu cumva acest lucru s-a şi întâmplat deja. În acest sens, de altfel, Gabriela Baltag critică poziţia preşedintelui României, a cărui „prezenţă intempestivă la şedinţa de astăzi a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei”. (M. CONSTANTINESCU)

Mesajul integral al judecătoarei Gabriela Baltag publicat de portalul LUMEA JUSTIŢIEI:

„Stimaţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Dragi colegi,

Politica penală a unui stat nu o redactează magistraţii. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocaţia constituţională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu se poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict de atributul lor.

Am speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care şi le dau unii sau alţii dintre actorii politici.

Judecătorii aplică legile, nu le creează. Dacă este bună sau nu o reformă, fie ea şi… penală (aşa cum ni se solicită să ne pronunţăm explicit zilele acestea), este cine să ne spună.

Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit că nu mai avem mult şi rămânem fără procedură penală. Curtea Constituţională are suficiente mecanisme să verifice, pe de o parte, respectarea atribuţiilor de către cei în drept să legifereze, iar pe de altă parte, să înlăture tot ce nu este în acord cu drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Nimeni nu mai vorbeste astăzi despre principii, despre garanţiile pe care trebuie să le primească toţi cei care ajung în faţa instanţelor, indiferent de gradul de jurisdicţie.

Mă aşteptam să văd un interes sporit pentru o temă care ar trebui să intereseze pe fiecare. Este justiţia în afară de orice influenţă nefericită, este la adăpost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu şi-a asumat această temă până la capăt. Avem angajamentul că după poziţia exprimată de Curtea Constituţională suntem la adăpost de orice pericol. Nu avem încă şi dovada… care implică responsabilităţi concrete.

Ce ar trebui să ne îngrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au încercat să ne dea lecţii, să ne îndrume, potrivit viziunilor lor; se întâmplă acest lucru şi în ultimul timp. Ce nu ştiu aceste persoane este că justiţia a existat dintotdeauna, indiferent de orânduire, de puterea celor îndreptăţiţi să surprindă sau nu o realitatea legislativă care uneori se intersectează şi cu nevoia de schimbare a societăţii.

Apreciez că este timpul să ne împlinim fiecare sarcinile, obligaţiile, să nu mai privim către locuri unde nu avem ce căuta. Justiţia are şansa ei, la fel şi legislativul şi executivul. Justiţia nu poate fi părtaşă la scene de incitare populară pe teme pe care mai apoi trebuie să le implementeze. Astăzi, unii spun că nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar mâine dacă vom continua în acelaşi mod vor striga că nu mai doresc instanţe! Spre ce ne îndreptăm este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreaptă justiţia trebuie să rămână departe de conflictele pe care mai târziu este chemată să le dezlege! Aşa consider că trebuie să fie justiţia: fără prejudecăţi, fără părtinire!

Dragi colegi, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, nu permiteţi să devină Consiliul o scenă politică! Nu acesta este rolul nostru! Prezenţa intempestivă a preşedintelui ţării la şedinţa de astăzi a Consiliului reprezintă o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei. Vă rog să nu mai îngăduiţi alte lecţii, de principii, aşa cum în mod penibil s-a întâmplat în ziua constituirii actualului Consiliu, respectiv pe data de 06.01.2017.

judecător Gabriela Baltag

Membru în Consiliul Superior al Magistraturii”.

Articolul precedentISU Neamţ: Incendii la Săbăoani şi Borleşti
Articolul următorGALERIE FOTO Lebădă moartă lângă Barajul Bâtca Doamnei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.