De săptămâna aceasta, mai exact din data de 4 iulie, au intrat în vigoare noile prevederi legale referitoare la reducerea birocraţiei prin modificările aduse de Legea nr. 9/2023. Acestea instituie noi obligații și interdicții pentru instituțiile publice și organele administrației publice locale și centrale.

Funcţionarii nu mai pot cere copii legalizate şi dosare cu şină, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCele mai importante sunt cele legate de obligaţia de a posta online, pe site-ul propriu, modelele pentru toate tipurile de cereri şi acceptarea copiilor după cartea de identitate prin e-mail. Va fi permisă fotocopierea gratuită a documentelor din dosare, cu excepția celor care provin de la instituțiile centrale. Toate procesele și procedurile vor fi informatizate, iar formularele vor indica durata de completare și motivul colectării informațiilor.

Funcţionarii nu mai pot cere copii legalizate şi dosare cu şină, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDe asemenea, vor fi oferite metode alternative de plată pentru serviciile publice contra cost, inclusiv plata cu cardul și alte sisteme de plată. Este impusă promovarea comunicării electronice cu beneficiarii serviciilor publice, iar acolo unde beneficiarul are și este de acord să furnizeze o adresă de poștă electronică. Seturile de date de interes public vor fi publicate pe portalul www.data.gov.ro.

Funcţionarii nu mai pot cere copii legalizate şi dosare cu şină, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn acelaşi timp şi întărind prevederile de mai sus, legea interzice solicitarea de copii legalizate ale documentelor, iar copiile simple vor fi semnate pentru conformitate de funcționarul care le primește. Nu se vor mai solicita copii de pe avize sau alte documente emise de alte instituții publice, organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale. Este interzisă solicitarea de dosare, dosare cu șină sau alte articole,  obiecte de birotică sau papetărie. Mai multe detalii găsiţi accesând legea pe https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/263706

Angela Croitoru

Articolul precedentCod galben și portocaliu de ploi abundente în regiunea Nord-Est
Articolul următorNeamț. Ierarhia pentru admiterea la liceu a fost publicată, cu întârziere și noi erori
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.