Noutatea admiterii la liceu din anul 2023, introdusă de Ministerul Educației, a creat probleme în anunțarea ierarhiei mediilor. Este pentru prima dată când media de absolvire a gimnaziului nu mai contează la admiterea la liceu, ci este doar un criteriu, al 4-lea, de departajare la medii egale. La prima afișare, din 4 iulie, cu o zi înaintea calendarului, în platforma admitere.edu.ro apărea media din gimnaziu ca prim criteriu, urmată de notele la română și la matematică din evaluare, deși trebuia să fie invers.

Neamț. Ierarhia pentru admiterea la liceu a fost publicată, cu întârziere și noi erori, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ministerul Educației a intervenit, a retras prima ierarhie, a lămurit că eroarea aparține companiei care gestionează aplicația, apoi compania și-a cerut scuze, iar ministerul a dat asigurări că baza de date nu a fost afectată și că va publica ierarhia corectă în 5 iulie, la ora 18.

Aseară, ierarhia mediilor mult așteptată nu apăruse la ora anunțată, ci abia pe la 19.15, potrivit edupedu.ro, întârziere motivată de ME ca fiind cauzată de ultime verificări. Copii și părinți au stat în stres, fiindcă astăzi, 6 iulie, începe procedura de completare a fișelor de opțiuni pentru licee.

Ierarhia pentru județul Neamț poate fi vizionată aici . Dar cel puțin în cazul primului clasat, cu 10 pe linie, datele nu sunt corecte. Din informațiile noastre, absolventul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț nu are 10 media generală pe V-VIII, ci 9,99. Ce apare în ultima coloană, în dreptul lui – 10, este media finală pe clasa a VIII-a, așa încât este greșit ce s-a publicat în cazul lui. Cum la alți candidați din primii 10 media din ultima coloană este corectă, după cum ni s-a confirmat, reiese că mai degrabă sunt probleme punctuale și asta se poate verifica în momentul când se vor corecta aceste situații.

 

Neamț. Ierarhia pentru admiterea la liceu a fost publicată, cu întârziere și noi erori, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dacă în cazul elevilor cu medii maxime și aproape maxime poate nu contează foarte mult micile diferențe, pentru restul diferența poate fi decisivă. Sigur, luând în considerare și opțiunile bifate în fișele de înscriere, specialiștii din educație recomandând ca anul acesta toți elevii să completeze cât mai multe opțiuni.

Mai multe detalii aici, aici și aici .

C.I.

Articolul precedentFuncţionarii nu mai pot cere copii legalizate şi dosare cu şină
Articolul următorRCA pentru trotinete şi biciclete electrice