frumoasele vacante afis

Numai cine nu a ştiut nu s-a aflat în septembrie 1967 în centrul oraşului Piatra Neamț pentru a asista pe viu la turnarea unei secvențe spectaculoase din comedia muzicală “Frumoasă e viața!”, care până la urmă s-a chemat “Frumoasele vacanțe”- o coproducție română-maghiară. George Demetru, artist emerit al poporului, şi alți actori consacrați (Ilinca Tomoroveanu, Ion Dichiseanu, Florin Piersic, Florian Pittiş), au dat viață personajelor în acest film romantic, care, a avut premiera în 1968. (A. MOISE)

frumoasele vacante film 02

Piatra Neamț – şantier cinematografic

“În aceste zile însorite de început de toamnă, oraşul Piatra Neamț trăieşte un eveniment artistic mai puțin întâlnit. De pe larga arteră centrală, o mulțime de oameni îşi îndreaptă privirile spre bolta azurie, aşteptând cu interes aterizarea pe platoul din fața hotelului Ceahlău a unui elicopter care poartă, ca pe o nacelă, un turism mai puțin obişnuit cu doi tineri în el. În această secundă, regizorul dă comanda:

frumoasele vacante film 01

– Motor! Cu atenția încordată! Se filmează!

Ce se întâmplă de fapt? O echipă de cineaşti realizează pe meleagurile noastre o secvență din filmul artistic de lung metraj: «Frumoasă e viața!» – coproducție româno-maghiară – , al cărui scenariu este semnat de către Dumitru Carabăț şi Kalloy Istvan. În esență este vorba despre o poveste de dragoste, de o succesiune de aventuri şi peripeții petrecute pe distanța Oradea-Piatra Neamț-Bucureşti-Constanța. În atenția reflectoarelor sunt actorii români Ilinca Tomoroveanu, George Demetru, artist emerit, Florin Piersic, Florian Pittiş şi cei maghiari Ernyey Bela, Sztankay Istvan şi Liska Zsuzsa, care dau viață personajelor centrale din acest film, în regia maghiarului Makk Karoly şi românului Cristu Polucsis. Întâmplările din această comedie muzicală (muzica Radu Şerban) se precipită cu haz datorită faptului că o tânără româncă e chemată grabnic la Bucureşti dintr-o călătorie în Ungaria – motiv ce declanşează subiectul filmului. În graba de a ajunge la Bucureşti după ea, câțiva tineri se aventurează într-o călătorie cu un turism de modă veche ce le joacă feste tocmai la coada lacului Bicaz. Pornesc pe o plută, ca apoi să fie salvați întâmplător de un elicopter care aterizează la Piatra Neamț. Pentru populația localnică acesta este un eveniment cu totul neaşteptat, neobişnuit. Să vezi cum din înălțimile albastre, elicopterul spintecă văzduhul aducând, ca un uliu în gheare, o maşină pe care o lasă binişor pe asfaltul străzii, aceasta nu se întâmplă în fiecare zi. Iată de ce mii de oameni, de la mic la mare, au umplut zona centrală a oraşului. Pa lângă întâmplările pline de savoare, filmul se îmbogățeşte evident cu cadre ce redau din măreția şi frumusețea peisajului nemțean, al Cheilor Bicazului, al salbei de lacuri de acumulare, barajelor şi hidrocentralelor, având în obiectiv şi fruntea bătrânului Ceahlău. Eroii filmului îşi vor continua drumul. Dar noi ne oprim la această secvență din oraşul de la poalele Pietricicăi, care în contextul filmului ocupă un loc important. În ziua când am vizitat şantierul cinematografic, operatorul Sergiu Huzum fixase reflectorul pe figura actorului George Demetru, artist emerit. Pe acesta, în rolul unui turist american, îl frapează tocmai tipul maşinii transportate cu elicopterul – motiv ce dă naştere unei încurcături cu haz, prinsă în imagine la Piatra Neamț, oraş plin de frumusețe şi de atracție. De aceea se pare că el va constitui şi în viitor un excelent platou pentru alte producții cinematografice. De pe acum se anunță, prin decorurile existente deja aici, turnarea la Piatra Neamț a unei părți din mult aşteptatul film «Columna lui Traian», în regia lui Mircea Drăgan”. (Tiberiu Uță, N. Bistriceanu, Steagul Roşu, duminică, 17 septembrie 1967)

Articolul precedentSe apropie sezonul electoral / Afacerea „observatori la alegeri”
Articolul următorFlorica Bradu, Miss Primavera Europa 1972, la Piatra Neamț