0:00

Se apropie sezonul electoral / Afacerea „observatori la alegeri”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primul pas ce trebuie făcut în vederea participării observatorilor organizaţiilor neguvernamentale şi a reprezentanţilor instituţiilor mass-media din România, la alegerile prezidenţiale din acest an, este obţinerea unei adeverinţe de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în urma unei solicitări depuse cel târziu până pe 23 octombrie. Până cu 5 zile înainte de primul tur de scrutin se pot obţine acreditări din partea birourilor electorale judeţene, de sector sau ale secţiilor de votare din străinătate. Acelaşi termen de 23 octombrie este valabil pentru acreditarea directă a observatorilor şi gazetarilor străini, cu diferenţa că propunerile vin prin Ministerul Afacerilor Externe, se arată în Hotărârea AEP publicată joia trecută în Monitorul Oficial. Adverinţele şi acreditările sunt valabile la ambele tururi de scrutin.

Se apropie sezonul electoral / Afacerea „observatori la alegeri”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dacă în cazul presei lucrurile sunt relativ simple, regimul observatorilor interni trimişi de ONG-uri promite desfăşurări interesante de forţe, având în vedere miza alegerilor şi tensiunile deja acumulate. Este ştiut că partidele importante au uzat constant de membri, simpatizanţi sau mercenari electorali „acoperiţi” ca observatori în secţiile de votare. AEP reaminteşte că, în condiţiile Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare „pot fi acreditaţi ca observatori interni reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale care au în în obiectul de activitate apărarea democraţiei şi a drepturilor omului sau observarea alegerilor, care sunt legal constituite cu cel puţin 6 luni înainte de data alegerilor. Persoanele desemnate de aceste organizaţii ca observatori interni nu pot avea apartenenţă politică”. În acest sens, procedura stabilită de Hotărârea AEP impune ca solicitarea adeverinţei din partea ONG-urilor să fie însoţită de o copie a statutului şi o copie a hotărârii judecătoreşti de înfiinţare. Rămâne de văzut cum se va constata încălcarea reglementării privind apartenenţa politică a observatorului. În termenii Legii 370 (art. 55, lit. w) e contravenţie şi se sancţionează (art. 56, al. 1) cu amendă de la 1.500 la 4.500 lei, dacă acest cuantum nu a fost indexat între timp. De constatare  răspund „ofiţerii, agenţii şi subofiţerii din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Română şi Jandarmeriei Române, precum şi poliţiştii comunitari” (art. 56, al. 2, lit. a).

Reţetele şi reţelele de observatori fabricaţi de partide conţin o componentă deloc de neglijat: aşa-zisul voluntariat pe altarul democraţiei e pe bani. Fără 100 de lei în mână, pentru o zi de vot, e improbabil să stea de veghe vreun observator voluntar. Poate nu întâmplător ONG-urilor observatoare nu li se cere să declare măcar finanţările de care beneficiază oficial în împrejurări electorale.

Viorel COSMA

Articolul precedentCe ruşine pe capul PNL!
Articolul următor“Frumoasele vacanțe” la Piatra Neamț