0:00

FRF reduce Liga I la 14 echipe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Cod portocaliu” pentru FC Ceahlăul

Comitetul Executiv al FRF a luat decizia ca ediția de campionat 2015-2016 să se desfășoare cu 14 echipe și nu cu 16. Asta înseamnă că, la finalul viitoarei ediții, vor retrograda 6 formații, iar după trecerea la noul sistem, vor retrograda numai două. Campionatul va avea parte de play-off și play-out, sistem încercat în acest sezon în liga a III-a și, cu un sezon mai înainte, implementat cu succes la nivelul Ligii a IV-a de conducerea AJF Neamț. Reformarea nu ține cont, însă, de rezolvarea problemelor echipei naționale, ci doar de cea a patronilor, care, în condițiile în care vor avea de plătit jucători cu meciuri mai puține la activ, vor fi nevoiți să reducă contractele. Pentru Ceahlăul situația este delicată, deoarece pleacă aproape o întreagă echipă de jucători experimentați, iar în loc sunt preferați tinerii ”flămânzi”. Dacă echipa s-ar fi reformat în iarnă, sau Vasile Miriuță ar fi avut continuitate, acum șocul restructurării Ligii I putea fi atenuat.

Ceahlăul poate pierde o echipă întreagă!

În aceste condiții, decizia de reformare a lotului pietrenilor, este una încărcată cu o doză mare de risc. Ceahlăul are toate șansele să alinieze la startul viitoarei ediții de campionat un lot format, în mare parte, din jucători tineri, neexperimentați și mai prost plătiți, deoarece s-a decis reducerea plafonului salarial. Golubovic, Cânu, Constantinescu, Jula, Ntambue, Stana, Onciu, toți aflați la finalul înțelegerilor, nu au fost chemați pentru renegocierea contractelor, iar Marc, Calancea și Garcia, pot fi transferați în orice moment, pe oferte concrete. Asta înseamnă că Ceahlăul ar putea pierde un prim 11, iar echipa a doua nu poate acumula experiență suficientă până la data reunirii lotului, prevăzută pentru 15 iunie. Oricât ar părea antrenorul Marin Barbu de entuziast, nici relațiile de joc nu se pot închega într-un timp foarte scurt, pentru că, în mai puțin de o lună, va începe sezonul de foc, în care echipele mai pragmatice, vor avea câștig de cauză, în afara celor lipsite de griji, care se vor bate pentru titlu. E greu de crezut că fără un buget consistent de transferuri se pot aduce jucători cu experiență în prima ligă pentru a întări echipa. Jucătorii cu experiență ar putea fi transferați pe bani puțini, dintre cei care au mai rămas la Vaslui și ar accepta să joace la Ceahlăul în sezonul viitor, de la Temwanjera, care a spus că va pleca ultimul de la Vaslui, la Pătulea, care nu sunt deloc jucători de neglijat, sau tânărul de 15 ani, Rareș Lazăr.

FRF reduce Liga I la 14 echipe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul și-a pierdut preparatorul fizic

Marin Barbu a anunțat că din vara acestui an, în curtea Ceahlăului nu va lucra unul dintre secunzii prezenți în campionatul care s-a încheiat ieri. Colaborarea cu Asamoah s-a terminat, urmând a se decide dacă va fi, sau nu, înlocuit până la data de 15 iunie, când este stabilită reunirea lotului. Victor Asamoah a lăsat în urma sa impresii proaste ca meseriaș. A promis că-l va reface pe Stana, dar și pe alții, dar se pare că nu și-a făcut treaba, iar echipa a avut mari probleme fizice în 2014.

”Problema preparatorilor fizici din România, este că unii dintre ei vor să aplice metode din alte țări, dar la noi nu poți să antrenezi un jucător la nivelul unia care activează la Juventus, spre exemplu, care la 30 de secunde de la prima contractură musculară, e trimis la recuperare. Vom vedea dacă vom aduce alt preparator fizic. O asemenea persoană trebuie să înțeleagă că aici nu lucrăm ca-n cărți și cu condițiile celor de la Milan sau Juventus”, a declarat “Magiun”. Cât privește păstrarea vitaminelor la pungă folosite în multe meciuri, antrenorul nu se va opune dacă acestea fac bine echipei.

”O să mă consult cu secunzii mei și o să vedem dacă acestea nu fac rău jucătorilor. Dacă fac bine, atunci o să le administrăm în continuare, dacă nu, atunci o să le eliminăm. Oricum, o să vedeți că din vară, jucătorii care vor lucra cu mine, vor alerga altfel, după perioada de pregătire”, dă asigurări tehnicianul principal al Ceahlăului, care a mai spus că-și va lua un concediu scurt, în care va ține zilnic legătura cu staff-ul administrativ, după care va reveni la Piatra Neamț. ”Am nevoie de un turneu în străinătate de jocuri, pentru omogenizarea echipei și va trebui să-l pregătim. Apoi, va trebui să asigurăm condițiile de pregătire pentru noul sezon, care începe repede. Nu prea e timp de vacanțe”, concluzionează Barbu. Acesta își va trimite colaboratorii la meciurile echipelor din ligile scunde pentru a observa anumiți jucători, susceptibili de a fi transferați.

Lot echilibrat, salarii mici și multe sacrificii

Sloganul Ceahlăului se va axa în noul sezon pe rezultate, cu bani puțini. În plus, jucătorilor li se vor cere multe sacrificii pentru club. Barbu susține că a făcut deja primele tatonări pentru jucătorii pe care i-ar vrea la Ceahlăul din vară. S-a convins că doi-trei fotbaliști  văzuți în mai multe rânduri merită să fie transferați. “Am discutat cu domnul Ștefan și îmi doresc un lot de 23 de jucători pentru sezonul viitor. Vreau, însă, un lot echilibrat, cu dubluri pe posturi. Se dorește să se dea salarii decente, dar să se dea banii promiși jucătorilor, nu ca în alte părți unde se promit bani mulți și nu se dau la timp. Eu zic că undeva în jurul a 3.000 de euro, e un salariu, pe care alții nu-l obțin nici după o viață de muncă. Vrem pentru asta să vedem sacrificii, pentru că altfel nu vom putea să rezistăm în Liga I”, a mai precizat ”Magiun”.

Cristi SOROCEANU

Ce a decis FRF

Campionat cu 14 echipe în Liga I din sezonul 2015-2016, plus play-off și play-out. Urmează ca această propunere să fie înaintată în Comitetul Executiv şi apoi votată în Adunarea Generală a FRF. Asta înseamnă că vom avea cu 40 de meciuri mai puțin în sezonul 2015-2015 și vor avea de câștigat numai jucătorii ce vor activa la cluburile din prima jumătate a clasamentului, ale căror meciuri se înmulțesc și sunt cu miză. Banii din drepturile de televizare vor fi împărţiţi în modul următor: 30% din sumă în mod egal între cluburi şi 70% în funcţie de locul ocupat în Liga I la finalul sezonului 2013-2014. Reformarea Ligilor inferioare, cu o serie în Liga a II-a și a III-a, doar la stadiul de propunere. Ceahlăul II a însemnat, oricum, o piatră de moară agățată de gâtul primei echipe și de cel al juniorilor mari, întrucât jucătorii au luptat pe ambele planuri și nu și-au atins niciun obiectiv.

Articolul precedentIubirile adolescentine ale lui G. Ibrăileanu
Articolul următorPrimarul de Oniceni, declarat incompatibil de ANI