FRF a oficializat rezilierea unilaterală a contractelor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatul românesc de fotbal continuă să uimească, în sens negativ. Pentru prima oară în istorie, s-a introdus practica rezilierii unilaterale a contractelor dintre conducătorii cluburilor și antrenori. Acest aspect survine la câteva zile distanță de legiferarea de către FRF a rezilierii unilaterale a contractelor jucătorilor, în ședința de pe 11 iulie 2014, dispoziție față de care sindicatul fotbaliștilor AFAN a protestat la TAS, deoarece contravine reglementărilor FIFA. Cum antrenorii depind de loturile de jucători pe care le au la dispoziție, Marin Barbu, tehnicianul principal al Ceahlăului și-a caracterizat în câteva cuvinte jucătorii pe care îi antrenează, a lăudat generația pe care a pregătit-o în primul mandat la formația nemțeană, o echipă din care au făcut parte ”secunzii” de astăzi, Ilie, Ionescu, Lefter, organizatorul de competiții sportive Solomon, sau Ov. Marc, antrenorul Ceahlăului II și a criticat sistemul competițional. Față de anii trecuți, când stabilitatea întrecerii interne era o regulă, astăzi ”Magiun” este convins că după 7-8-10 etape vor începe jocurile de culise, iar ”cei mai șmecheri” se vor salva de prezența la ”matineu”.

FRF a oficializat rezilierea unilaterală a contractelor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Modificări în statutul și transferul jucătorilor

Comitetul executiv al FRF a aprobat în şedinţa de pe 11 iulie 2014 modificarea unor articole din Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal, articole care, în noua formă, sunt în contradicţie, conform conducerii Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori (AFAN), cu articolele 16 şi 17 din Regulamentul FIFA. Despre ce este vorba? Conform noului articol 18, punctul 8, contractul unui fotbalist poate fi reziliat unilateral dacă se specifică acest lucru în contractul iniţial. “FIFA a introdus special un articol în Regulament prin care este interzisă rezilierea unilaterală a contractelor în timpul sezonului tocmai pentru că s-au întâmplat o mulţime de nenorociri în campionatele ţărilor din Est. Votând un astfel de articol, FRF este în contradicţie gravă cu Regulamentul FIFA. Noi am făcut o adresă la FIFA, am prezentat ce s-a întâmplat în Comitetul Executiv din 11 iulie şi aşteptăm un răspuns al lor”, a declarat Emilian Hulubei, președintele AFAN. Primul jucător de la Ceahlăul căruia i s-ar putea aplica această prevedere ar fi argentinianul Lucas Garcia, trimis la echipa doua săptămâna trecută. Garcia a fost trimis la echipa a doua din mai multe motive. Primul motiv este că salariul lui este mult mai mare și s-a încercat o renegociere a lui, dar în al doilea rând este și aroganța de care dă dovadă atât la antrenament cât și în jocuri. Eu am mai spus de mai multe ori, îmi plac jucătorii tehnici, îmi plac fotbaliștii, dar ei trebuie să mai aibă și un comportament adecvat vizavi de antrenori, coechipieri și-așa mai departe. Dacă nu își revizuiește atitudinea și nu va mai lăsa din pretenții, e cam greu să revină în lot. Eu am întâlnit mulți jucători și am lucrat cu forte multe caractere dificile, începând de la băieți care le-au mai avut cu șprițul, cărora le-a mai plăcut viața, dar care, în momentul când îi luai unu la unu, aveau momente când înțelegeau”, a declarat Marin Barbu.

”O generație de băieți cuminți”

Restul fotbaliștilor sunt ”băieți cuminți”. Cel puțin așa este descris lotul pe care îl are la dispoziție în actualul campionat Marin Barbu: ”În fotbal s-a mai văzut ca o echipă mai mică, prin disciplină, prin dăruire, prin muncă, să răstoarne toate pronosticurile”. ”Magiun” a caracterizat, pe scurt, lotul, comparându-l cu generația anilor ’90 care i-a trecut prin mână la primul mandat avut la gruparea pietreană, considerat a fi unul din cele mai bune și mai echilibrate loturi din istoria clubului. ”Acum avem o generație de băieți cuminți, dar eu care sunt mai experimentat ca dumneavoastră în fotbal mi-aș dori să am niște jucători care mai umblă și prin baruri, care mai beau și un șpriț, dar să joace fotbal adevărat. Eu am dat de o generație de asta care au știut să și bea, să se și distreze, dar când intrau pe teren, nu aveau mamă, nu aveau tată”, spune tehnicianul principal al pietrenilor.

Vremuri grele pentru majoritatea echipelor

Marin Barbu a dezvăluit că sunt restanțe de achitat la clubul de fotbal Ceahlăul, dar care nu sunt trecute ca drepturi în contractele jucătorilor. Punând accent pe acest aspect a căutat să-și mobilizeze elevii pentru a obține rezultate. ”Toată lumea trece prin perioade dificile, dar noi suntem cu salariile la zi, ceea ce e un lucru, nu bun, foarte bun! Mai sunt niște prime, niște bonusuri, care, eu am convingerea că se vor plăti. S-au făcut săptămâna trecută mici plăți, dar care contează. Dacă avem răbdare și vom lupta pentru clubul ăsta, eu spun că banii și-i vor lua. Atenție, sunt mulți bani de luat, care nu sunt scriși în contract și care clubul, dacă ar dori, s-ar face că plouă și nu ar mai plăti niciun ban. Nu s-au făcut plăți mari, dar s-au făcut plăți încurajatoare”, a precizat Barbu. Acesta n-a scăpat prilejul de a critica încă o dată sistemul competițional al Ligii I. ”Retrogradează 6 echipe și, din ce-am văzut la televizor, mulți oameni de fotbal au spus că nu este o idee deloc bună, pentru că e posibil ca după 7-8-10 etape, două echipe să fie retrogradate și atunci, să fiți siguri că vor începe jocuri de culise. Dacă vor începe jocurile de culise, eu cred că cei care vor fi mai șmecheri vor avea câștig de cauză”, este convins antrenorul principal al pietrenilor. Marin Barbu mai crede că nicio echipă nu se va retrage, deoarece ar putea pierde niște drepturi financiare. În campionatul României, Steaua, CFR, Petrolul, Pandurii și Astra, ar fi formațiile fără griji, în timp ce Dinamo, este văzută ca echipa ce a pierdut cei mai mulți jucători buni, iar în acest moment, este o formație fără un lot extraordinar. ”Ar trebui ca toți, începând de la presă și terminând cu cei care conduc destinele fotbalului românesc, să vedem ce putem face pentru copii, pentru generația de mâine”, este soluția dată de antrenorul principal al pietrenilor, pentru depășirea siutuației actuale. Acesta a oferit drept exemplu, insistența cu care primul ministru al Ungariei investește bani de la guvern pentru centrele de copii și juniori.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentSilvia Bigiu – o profesoară de neuitat
Articolul următorPMP Piatra Neamț și-a ales conducerea

1 COMENTARIU

  1. Pregatire ZERO, lot de jucatori MULT MAI SLAB VALORIC DECAT IN SEZONUL TRECUT, cu datorii si fara posibilitatea de a efectua transferurI, decat poate jucatori liberi de contract, ramasi fara echipe SANSELE Ceahlaului de a ramane in prima liga in conditiile in care RETROGRADEAZA 6 FORMATII SUNT MINIME!
    Evolutia de la Cluj cu CFR pentru cei care nu au vazut meciul a fost f.slaba in prima repriza si PENIBILA in a 2-a…noroc ca cei de la CFR nu au mai fortat pe final cand echipa noastra era dela la PAMANT!

Comments are closed.