Tot mai multe persoane devin victime ale fraudelor prin SMS. Mesajele primite cer o aşa-zisă verificare a statusului unor comenzi sau invitații de accesare a unor linkuri, prin care se sustrag date personale confidențiale, care sunt folosite ulterior într-un mod fraudulos.

„Malware-ul este o tipologie de fraudă care apelează la aplicații software ce au rolul de a instala, fără știința posesorului telefonului în cauză, coduri pentru colectare de date asociate cardurilor bancare, accesare rețea, interceptare date transmise și alte informații personale. De obicei, aceste tipuri de mesaj par a fi trimise de la o firmă de curierat care sugerează accesarea unui link pentru a se verifica statusul livrării unei comenzi plasate recent. Deseori, textul utilizat în astfel de cazuri este: „Pachetul dvs. este pe drum, urmăriți-l aici (link inserat)”.

Atacatorii cibernetici distribuie malware-ul prin mesaje SMS. Ei trimit mesaje (în diferite limbi) care conțin un link de urmărire pentru un colet fals, conceput pentru a descărca un fișier APK. În timpul instalării, aplicația falsă de curierat (malware-ul) solicită diferite permisiuni. De exemplu, de a citi contacte, a scrie, a trimite mesaje SMS, a vedea starea telefonului, a crea notificări, a iniția apeluri telefonice, a șterge date etc“, precizează subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Poliţiştii nemţeni vă sfătuiesc să aveţi în vedere verificarea în detaliu a expeditorilor, conținutului mesajelor, link-urilor și fișierelor primite. Dacă numărul de la care primiţi mesajul nu figurează în contactele dumneavoastră, o primă verificare poate fi realizată prin căutarea numărului de telefon al expeditorului pe motorul de căutare Google.

Dacă, din greșeală, aţi accesat link-ul din SMS, iar aplicația malware a fost instalată, este necesară o resetare imediată a telefonului la setările din fabrică. Se recomandă să nu se închidă dispozitivul mobil, ci să se încerce eliminarea cât mai rapidă a virusului.

Dacă linkul nu a fost accesat, se recomandă ștergerea SMS-ului.

Dacă aţi descărcat o aplicație malware, este recomandat să nu accesaţi aplicația de online banking de pe telefonul expus la virus.

Resetaţi parola aplicației de internet banking de pe un alt device decât cel infectat sau resetaţi complet telefonul afectat la setările din fabrică.

Nu efectuaţi o copie de rezervă înainte de revenirea la setările din fabrică (aceasta va implica și o copie a malware-ului)!

Verificaţi ultimele tranzacții efectuate,  contactaţi banca dacă observaţi tranzacții pe care nu le-aţi procesat și blocaţi cardurile cât mai rapid dacă există suspiciunea unei afectări a datelor acestora.

În cazul în care aţi primit un astfel de SMS, aţi accesat link-ul și aplicația a fost instalată, contactarea băncii este esențială. De obicei băncile pun la dispoziție un serviciu de Call Center disponibil 24/24.

Nu accesaţi link-uri şi nu instalaţi aplicații incluse în SMS-uri, mai ales de la numere prin intermediul cărora nu ai mai comunicat până acum!

Instalaţi un antivirus de la surse de încredere și cu recenzii bune!

În cazul unei suspiciuni de fraudă contactaţi imediat banca emitentă!

Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. Foto. Incendiu azi noapte în Târgu Neamț
Articolul următorTrei tineri au murit într-un accident pe un câmp de porumb
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.