8 persoane fizice și 5 firme au fost trimise în judecată de Parchetul General pentru acuze de obținere ilegală de fonduri și complicitate la faptă. Pentru dovedirea activității infracționale au avut loc percheziții în Neamț, Suceava, Vaslui, Ilfov, Galați, Maramureș și București.
Unul din acuzați, cel considerat capul rețelei, singurul arestat preventiv, este din Iași. Anchetatorii vorbesc de o fraudă cu fonduri nerambursabile garantate de la bugetul de stat, în valoare de 1.571.687 lei, prin firme, în general, din Iași.
”Începând cu anul 2019, inculpatul aflat în prezent stare de arest preventiv (domiciliat în municipiul Iași) a desfășurat activități specifice în vederea înființării/preluării, prin persoane interpuse, a unor societăți comerciale cu obiecte de activitate în domeniul IT (activităţi de realizare a soft-ului la comandă, software orientat client), cu scopul de a accesa și de a-și însuși pe nedrept fonduri nerambursabile prin intermediul programului guvernamental Start-Up Nation, menit să stimuleze înființarea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, implementat de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat prin intermediul Oficiilor Teritoriale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație.
Astfel, prin respectivele societăți comerciale, majoritatea constituite pe raza județului Iași, cu sediile sociale la aceeași adresă, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile garantate de la bugetul de stat, în valoare totală de 1.571.687 lei.
Activitatea infracţională s-a derulat pe o perioadă însemnată de timp, în vederea ascunderii activităţii ilicite fiind folosite ca paravan mai multe persoane juridice cu rol de societăți beneficiare ale dosarelor de finanțare, cât și de pretinși furnizori scriptici de echipamente IT pentru acestea.
În ceea ce privește echipamentele IT menționate ca achiziționate în dosarele de finanțare, au fost prezentate autorităților competente situații nereale ale acestora, în fapt echipamentele nefiind achiziționate și recepționate. De asemenea, probele au relevat că persoanele declarate ca încadrate în muncă nu au prestat efectiv activitate în cadrul societăților beneficiare, condiții obligatorii pentru obținerea finanțărilor.
Procurorii au reținut că activitatea infracțională desfășurată a avut un caracter transnaţional, fondurile obținute fiind transferate prin operaţiuni succesive între persoane interpuse, pentru a îngreuna identificarea beneficiarilor reali. În consecință, administrarea probatoriului în cauză a implicat și emiterea unor cereri de cooperare judiciară internațională (comisie rogatorie internaţională, ordin european de anchetă, ordine europene de indisponibilizare)”, anunță Parchetul General.
Ministerul antreprenoriatului și turismului prin Agenția pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovarea exportului Iași, CEC Bank și Fondul naţional de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici şi mijlocii S.A. – IFN s-au constituit părți civile în cauză. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București.
Mai multe detalii puteți citi aici.
(G. S)