Primăria municipiului Piatra Neamț, în parteneriat cu Garnizoana Piatra Neamț și Centrul de Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț, a organizat, marți, 24 ianuarie, a treia ediție a evenimentului “Hora Unirii”, manifestare dedicată împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. Momentul festiv, care a debutat cu intonarea imnului oficial și a culminat cu jucarea Horii Unirii, a avut loc pe platoul Curții Domnești în prezența unei asistențe destul de numeroase. Singura întâmplare mai nefericită l-a avut în prim plan pe un soldat al Garnizoanei căruia i s-a făcut rău chiar în debutul manifestări. Pe scenă au urcat primarul Dragoș Chitic, viceprimarii Luminița Vârlan și Bogdan Gavrilescu, prefectul Niculina Dobrilă, un vicepreședinte al Consiliului Județean și reprezentanți ai Consiliului Local. Discursurile au fost deschise de dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț care a vorbit despre semnificația zilei de 24 ianuarie.
“Este o sărbătoare în deplinul sens al cuvântului. Este o sărbătoare care ne amintește de un moment istoric, poate cel mai important moment din istoria modernă a României: Unirea”.
În alocuțiunea sa, Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț a ținut să amintească tuturor celor prezenți că se află într-o zonă încărcată de istorie. “Suntem în Curtea Domnească și mă întreb unde ar putea fi mai potrivită marcarea unui astfel de eveniment dacă nu aici, în această zonă, în care cu mai bine de 500 de ani în urmă Ștefan cel Mare a construit Turnul Clopotniță, Biserica Sf. Ioan Domnesc și Beciul domnesc care se află în spatele nostru. Dumnezeu să ne dea forța de a fi uniți în continuare, să ne dea înțelepciunea de a înțelege că doar uniți putem face țara noastră mai prosperă”.
Ultima care a vorbit a fost Niculina Dobrilă, prefectul județului: “Ne aflăm aici pentru a marca o sărbătoare esențială în istoria neamului nostru. În 1859 nu s-au unit doar Principatele române, ci s-au unit elite, aspirații. Marile momente istorice sunt făcute de conducători care într-adevăr îşi cunosc și își reprezintă națiunea, iar în istoria României sunt două astfel de momente care au întregit-o și anume cele două Uniri de la 1859 și 1918”.
Printre participanții care s-au prins în Hora Unirii s-a aflat și senatorul PSD Emilia Arcan. “Mă bucur că mă aflu în mijlocul locuitorilor din Piatra Neamț. Este o zi de mare sărbătoare pentru toți români. Este important că toate aceste evenimente nu fac altceva decât să împrospăteze în mintea noastră momentele istorice ale acestei țări”.
Evenimentul dedicat Micii Uniri s-a încheiat cu un spectacol folcloric susținut de Ansamblul “Floricică de la Munte” al Centrului de Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț. (Ana MOISE)
1. Cam multa lume. S-a dat si celebra fasole cu carnati?
2. Doamnele de la hora, din dreapta Primarului, nu puteau sa-l incheie la haina. Sau se ia dupa Trup si el.