Mulți credincioși, însoțiți de un sobor de preoți, au participat sâmbătă, 8 aprilie, la tradiționala procesiune de Florii din Târgu Neamț.

Alaiul a traversat centrul și s-a oprit în Piața ”Adormirea Maicii Domnului”, s-a oficiat o slujbă religioasă. Credincioșii au avut în mână ramuri de salcie și mâțișori.

Denumirea populară de Florii provine de la zeița romană a florilor, Flora, peste care creștinii au suprapus sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile – după cum este denumită în Calendarul popular – este considerată cea mai mare sărbătoare a Postului Paștelui, întrucât ea amintește creștinilor momentul când Mântuitorul a hotărât să-și înfrunte potrivnicii. Emblema vegetală a acestei sărbători este, în tradiția românească, salcia, cel dintâi arbore care înverzește. Se povestește despre salcie că a fost binecuvântată de Maica Domnului, pentru că și-a întins crengile, ca să treacă o apă, spre a ajunge la locul unde era răstignit Fiul său. De aceea, preoții o slujesc în biserică, oamenii se leagă în jurul mijlocului ca să scape de dureri și înghit mâțișori (muguri) împotriva durerilor de gât. (C.T. STURZU)

Articolul precedentCandidatul PSD la Primăria Roman l-a evitat pe Leoreanu
Articolul următorAccident grav în Piatra Neamț: 4 răniţi
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.