Miercuri, 30 mai, la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din satul Boboieşti, comuna Pipirig, s-a desfăşurat a IX-a ediţie a simpozionului internaţional „Bunicul meu-Eroul meu”. La eveniment au participat elevi din şcolile din comună, dar şi profesori, printre care prof. Valentina Ilie şi Lucia Creangă, coordonatorii proiectului, prof. dr. Daniel Diaconu, de la Şcoala Grinţieş, prof. Anca Corduneanu şi Luminiţa Manole, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu-Neamţ, prof. Anca Salomia şi Iuliana Iacob, învăţătoarele Elena Buturaş, Elena Lăcătuşu, Maria Prună, dar şi preotul paroh al satului, părintele Dumitru Pintilie şi doamna preoteasă Mihaela Pintilie.
„Participăm la o activitate complexă care încearcă să prezinte eroismul strămoşilor noştri. În acest an centenar, aşa cum spunea scriitorul satului, domnul profesor Dumitru Vacaru, se doreşte continuarea tradiţiei de a comemora eroii neamului. Acest simpozion readuce frânturi din istoria strămoşilor noştri, din viaţa grea pe care au avut-o în războaie şi în temniţele comuniste. Ei şi-au adus aportul la libertatea ţării noastre”, a spus prof. Valentina Ilie, coordonatorul proiectului.
„Stimaţi colegi, dragi elevi ne bucurăm să ne aflăm azi la o nouă ediţie a simpozionului. Este un concurs cu tradiţie, un concurs aprobat de Ministerul Educaţiei. Această activitate este dedicată elevilor şi comunităţii locale. O felicităm pe doamna profesor Valentina Ilie şi grupul de iniţiativă a acestui proiect pentru ideea de a cinsti eroii neamului nostru, dar şi pentru modalitatea de a organiza acest concurs şi simpozion internaţional. Să ne vedem cu bine şi la următoarea ediţie de anul viitor. Felicitări, tuturor!”, a transmis şi prof. Nadia Sângeap.
Rând pe rând, elevi ai şcolilor din comună au prezentat momente artistice, prin cântece şi poezii patriotice. Prof. Dumitru Vacariu, scriitorul satului Boboieşti a prezentat celor de faţă şi câteva arme folosite de soldaţii români în cele două războaie mondiale, cum ar fi o grenadă, un bidon de apă, un tub de proiectil şi un vârf de obuz. Chiar dacă nu a fost prezent, primarul Vasile Dorneanu a ţinut să ne spună că administraţia locală va susţine permanent astfel de activităţi şi felicită pe aceasta cale profesorii şi elevii şcolilor din comună, pentru modul cum ştiu să îşi respecte înaintaşii, istoria şi tradiţiile. (C.T. STURZU)