Punct nodal al Zilelor municipiului Roman, “Gala Excelenței Romașcane 2018” a adus câteva noutăți în această ediție. Manageriată superprofesionist, manifestarea a avut prezentări video de o înaltă calitate ale protagoniștilor și, ca noutate, au apărut două secțiuni inedite, “Tânărul anului” și “Senior și Excelenței”.
În preambulul galei, primarul Lucian Micu a spus, printre altele: “Gala Excelenței este elementul «de foc» al Zilelor municipiului și iată-ne ajunși la cea de a IX-a ediție a galei. Eveniment care este posibil doar datorită dumneavoastră, romașcanilor care, prin muncă și prin dăruire, faceți performanță în domeniile în care profesați”.
În debutul manifestării au fost recompensați cu diplome de excelență cei mai recenți cetățeni de onoare ai Romanului, respectiv Laurențiu Dan Leoreanu, academicianul dr. Constantin C. Iliescu, Dumitru D. Botez și Ion Ionescu de la Brad.
În acest an primăria Roman a acordat câte o singură diplomă de excelență la fiecare secțiune.
Secțiunea “Culte”: Arhimandrit Pimen COSTEA
Din septembrie 2008 până în noiembrie2014 a fost exarh al mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În anul2010 a fost hirotesit arhimandrit de către Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, iar din noiembrie 2014 este vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Secțiunea Cultură: Asociația Anima Intelligentia
Cea mai importantă inițiativă de până acum este organizarea, la Roman, a primului festival dedicat scriitorului romașcan Max Blecher. Astfel, la finalul lunii mai 2017, împreună cu un grup de oameni creativi și determinați, Anima Intelligentia, a organizat prima ediție a Festivalului cultural internațional Blecher Fest, eveniment ce a reunit invitați de renume, din lumea literară și artistică, din țară și străinătate. În acest an se va desfășura cea de-a doua ediție.
Secțiunea Învățământ: profesor Mihaela Grapă
Este membru în Asociația Profesorilor de Istorie Neamț (A.P.I.N.) și membru fondator al Asociației Cultural-Științifice „Urbana” Roman. Coordonează activități cultural-științifice în parteneriat cu Muzeul de Istorie Roman. A participat la diverse simpozioane și conferințe naționale. Este profesor de istorie la colegiul ”Roman-Vodă”
Secțiunea sănătate: Dr. Liliana Buțiurcă
Din anul 2001 este Medic primar la Compartimentul Chirurgie și Ortopedie Infantilă a Spitalului Municipal de Urgență Roman. Chirurgia pediatrică, este un compartiment relativ nou în Spitalul din Roman, doctorul Liliana Buțiurcă având o misiune de pionierat în această specialitate, alături de soţul său, doctorul Ovidiu Buțiurcă
Secțiunea Social: Asociația Tinerilor Ortodocși Roman
Având ca valori propuse spre a fi împlinite: încrederea, egalitatea, angajamentul, responsabilitatea, transparenţa, perseverenţa și inovaţia, au reușit ca în decursul a doi ani să dezvolte proiecte materializate în: acțiuni de voluntariat în sprijinul copiilor, tinerilor și vârstnicilor, ateliere handmade și strângeri de fonduri cu ajutorul cărora au adus zâmbetul și bucuria pe chipul copiilor și bătrânilor instituționalizați din Roman, sprijinirea familiilor defavorizate din Roman și împrejurimi;
Secțiunea Oameni de afaceri: DOINA CEPALIS
TEROX, firma sa, a început cu 10 angajați și 10 000 £ împrumutați. În anul 2010 este desemnată cel mai dinamic antreprenor al României. Revista Forbes o desemnează între cele 50 cele mai influente femei din România. Ziarul Financiar o include (prin vot) între cei mai importanți 100 de manageri. Iar acum, la centenar, face parte din cei 100 antreprenori care au schimbat România – din perioada interbelică si până în prezent.
Secțiunea Mass-media: VASILE ARHIRE
Jurnalist TV, senior la Studioul teritorial Iaşi al TVR. Între 2003 şi 2013 a deţinut funcţia de director al Studioului Teritorial Iaşi al TVR. În 1997 i s-a acordat Premiul Naţional pentru Televiziune al Asociaţiei Presei Sportive din România. Din anul 2007 este vicepreşedinte al Asociaţiei scriitorilor şi jurnaliştilor de turism din România.
Secțiunea Sport: MTB ROMAN
A realizat, pe 5 mai 2018, o adevărată sărbătoare a ciclismului la Roman, la care au participat, pe lângă sportivii consacrați, toți iubitorii de mișcare și natură. Astfel, grupul de pasionați din asociație a pus pe roate cel mai mare eveniment de ciclism desfășurat vreodată în Roman și unul dintre cele mai mari din țară.
Secțiunea Tânărul anului: Ştefana Farcaş
S-a născut la Roman, în anul 1992. În anul 2014 a absolvit, ca șefă de promoţie, Facultatea de Inginerie Marină și Navigaţie din cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanţa, specializarea Navigaţie, Hidrografie și Echipamente Navale. După terminarea Academiei, a absolvit, tot ca şefă de promoţie, Şcoala de Aplicație a Forțelor Navale Mangalia. Din anul 2015 până în prezent, a participat la toate ieşirile pe mare ale fregatei, însumând aproximativ 350 zile pe mare, peste 15 exerciţii multinaţionale şi în comun cu gruparea navală NATO. Totodată, în anul 2017, a participat la un curs internaţional în Statele Unite, la Colegiul Surface Warfare Officers School Command, Newport, Rhode Island, cu o durată de 4 luni. Cursul a avut participanţi din 10 ţări, iar şefă de promoţie a fost tot Ştefana, primind distincţia de Absolvent de Island. Surpriza a fost că primarul Lucian Micu a discutat telefonic cu Ștefana (ea fiind în misiune în Marea Neagră). În sală s-au aflat însă părinții și bunica ei.
Secțiunea Senior al Excelenței: Maior (r) Gheorghe Bîrjovanu
Este membru fondator al Filialei Roman a Asociaţiei Veteranilor de Război Filiala Roman și, în prezent, președintele ei. La înfiinţare, în anul 1992, avea înscrişi aproximativ de 900 de veterani de război, astăzi mai sunt în viaţă circa 50 de bărbaţi şi 340 de urmaşi. Încă de la numirea sa, a continuat să se implice activ în toate activităţile desfăşurate de Asociaţiei, căutând soluţii pentru rezolvarea problemelor membrilor săi. (D. AILINCĂI)