La ultimul control încheiat în 5 august, inspectorii de muncă au verificat 22 firme de exploatare a lemnului, silvicultură și transport lemn din județul Neamț și au dat 10 amenzi în valoare de 101.000 lei. Practic, nereguli au fost găsite la toate firmele, fiind aplicate 24 de sancțiuni.
Patru administratori au fost „arși” fiecare cu o amendă de 20.000 lei pentru că aveau la muncă fiecare câte un lucrător fără acte de angajare. „La 4 angajatori au fost identificate 4 persoane care prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii. În perioada 26.07.2022-05.08.2022 s-a desfăşurat acţiunea de verificare a respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă în ceea ce priveşte modul de utilizare a echipamentelor de muncă şi a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere, precum şi de respectare a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă”, a precizat Ioan Popescu, șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamț.
Pentru un domeniu care înregistrează printre cele mai multe accidente de muncă, de multe ori mortale, abaterile constatate sunt în continuare grave. Din lista enumerrată de ITM Neamț menționăm: angajații nu poartă echipamentele individuale de protecţie acordate de angajatori, nu există truse sanitare de acordare a primului ajutor la locul de muncă, lucrătorii nu aveau contoale medicale periodice efectuate, nu există semnalizările de securitate şi sănătate în muncă în parchete şi platforme primare, iar macaraua pentru ridicarea buştenilor nu avea aviz ISCIR.
Haos și în ce privește respectarea regulilor de personal: dosare ale angajaților incomplete, contracte de muncă fără mențiunea datei la care se face plata salariului sau cazuri în care timpul parțial de lucru al angajaților nu era menționat distinct, pe ore, în actul de angajare. Pentru aceste abateri au fost date 6 amenzi în valoare de 11.000 lei.
C.I.